Dalmacija Split

grad pod maskama

Skakavac zove mališane: Ajmo svi u maškare

grad pod maskama

Iako se možda ne čini tako, od Krnjevala nas dijeli nešto više od 14 dana. Organizacijski tim iz Centra plesa šetnjom u kostimima duž Marmontove ulice i Rive podsjetio je građane na veliku feštu koja se uskoro sprema.

Uz pomoć velikog skakavca na štulama, jer dječji krnjeval ove godine nosi ime zelenog kukca, najavili su bogat program koji službeno počinje već ove subote, 30. siječnja.

- Krnjeval ćemo otvoriti podizanjem zastave na Pjaci točno u podne, zatim će uslijediti krnjevalsko vjenčanje i predaja ključeva maškarama. Program je raznolik i trajat će ukupno 11 dana, a očekuju nas cirkuske i plesne radionice, predavanja, humanitarna druženja i nekoliko partyja koji će kulminirati u utorak 9. veljače velikom povorkom i koncertom grupe Vatra - kazala nam je Marija Dubravac, iz organizacije.

Poziv za sudjelovanje na malim maškarama dobili su svi dječji vrtići Splitsko-dalmatinske županije kojima je osiguran i besplatan prijevoz.

- Nakon dječje povorke na Rivi će biti program za najmlađe na 9 lokacija uz animatore, štulere, pantomimičare, bubnjare te posebnu predstavu. Djeca će gledati priču odrastanja ljubavnog para koje će za tu priliku utjeloviti natjecatelji showa The Voice Supjerino i Wonder Valentina - kazala nam je Marija.

Partijanere će veseliti i vijest da je ove godine organiziran i veliki elektronski festival Love Carnival Rave u sklopu kojeg su i Party vlak iz Zagreba, techno maraton u gradu te veliki Rave u dvorani Gripe.

Ukupno će nastupiti više od 30 hrvatskih i stranih DJ-eva. Spli\'ski krnjeval oduvijek je bio plesni, poručuju organizatori, krabuljni plesovi održavali su se u plemićkim salonima u srednjem vijeku, a puk je kasnije u 19. stoljeću plesao tada atraktivne kvadrilju, žiger i pajacet.

Ove godine na Krnjevalu se pleše uz Centar plesa.

K.Lujak
foto: martina melvan

Naslovnica Split