Dalmacija Split

LJETOVANJE IZ NOĆNE MORE

Splitom već mjesecima lutaju tri mlada, nabildana Australca, nitko ne zna što rade u Dalmaciji...

LJETOVANJE IZ NOĆNE MORE

Već nekoliko mjeseci stanovnici jedne splitske četvrti pitaju se što u njihovu susjedstvu rade tri Australca koja su došla početkom srpnja, a ostali su dugo nakon što je ljeto završilo. Mladići su to od dvadesetak godina visoki oko metar i 90 centimetara, snažne muskulature. Kako su njihovi susjedi primijetili, dane provode zajedno i nisu zaposleni već se uglavnom bave aktivnostima za prikraćivanje vremena. Što više vremena prolazi od jeka turističke sezone i najvećeg vala stranih posjetitelja njihove dobi, to boravak trojice mladih Australaca pobuđuje sve više znatiželje kod stanovnika tog splitskog predjela. Brojna pitanja i nagađanja gomilaju se na svaki spomen stranaca: zar su odlučili nastanit se u Splitu, od čega žive jer je očito da ne rade, koji je razlog njihova ostanka, jesu li se sva trojica zaljubila, čekaju li nečiji dolazak…

Prisilni ostanak

Prava istina je da mladi Australci ne ostaju u Splitu svojom voljom već silom prilika, točnije silom zakona. Svoj trojici im je oduzeta putovnica kako ne bi mogli napustiti Hrvatsku jer su osumnjičeni za silovanje maloljetne Norvežanke polovicom srpnja prošle godine u jednom od splitskih noćnih klubova. Nakon uhićenja i ispitivanja na Državnom odvjetništvu nad njima je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega jer se radi o stranim državljanima. Međutim, istražni zatvor je zamijenjen mjerom opreza oduzimanja putnih isprava te se trojica brane sa slobode i čekaju početak suđenja na Županijskom sudu u Splitu. Nakon istrage koja je provedena odmah nakon događaja, protiv trojice je podignuta optužnica za silovanje na osobito ponižavajući način zajedno s više počinitelja za što im prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora. O osnovanosti optužnice odlučivat će optužno vijeće te ako bude potvrđena i postane pravomoćna, suđenje će se zakazati u najkraćem roku upravo zato jer se radi o stranim državljanima. Postoji mogućnost i da se optužnica vrati Županijskom državnom odvjetništvu na doradu ili da bude odbačena.

Među dokazima koji su priloženi uz optužni akt i koji terete trojicu Australaca je izjava žrtve, nalaz iz Centra za forenzičko vještačenje „Ivan Vučetič“ u Zagrebu te nalaz liječnika koji je pregledao djevojku neposredno nakon događaja. Mišljenje zagrebačkih vještaka obradilo je biološke tragove „Paketića A“ kako se nazivaju uzorci uzeti sa žrtve i njezine odjeće te biološke tragove „Paketića B“ koji sadržavaju uzorke uzete s kože i odjeće osumnjičenih mladića. U izuzetim tragovima izvučen je DNK materijal te je nesporno potvrđeno kako su na odjeći djevojke nađeni tragovi sperme svih trojice mladića. Iz takvog nalaza proizlazi kako su mladići i maloljetna djevojka imali seksualni odnos. Biološki tragovi međutim ne odgovaraju na pitanje je li se radilo o dobrovoljnom odnosu ili silovanju. U nalazu ginekologa koji je pregledao mladu Norvežanku jutro nakon događaja navedeno je da djevojka nema na spolovilu vidljive tragove silovanja.

Dokaz koji naviše tereti mladiće je izjava same žrtve u kojoj ona decidirano tvrdi kako su je prisilili na seksualni odnos u kabini muškog toaleta u noćnom klubu. Maloljetna djevojka, visoka oko metar i 65 centimetara, isti je iskaz dala pred policijskim inspektorom uz prisutnost djelatnice Centra za socijalnu skrb i pred sucem istrage.

Oba puta je bio prisutan i stalni sudski vještak za engleski jezik. Ustrajala je na izjavi kako se sve dogodilo bez njezina pristanka. Te noći su ona i prijateljice nešto iza ponoći krenule u noćni klub te su putem na autobusnom kolodvoru susrele grupu od šestorice Australaca. Upoznali su se i otišli zajedno u klub. Tamo je plesala s prijateljicama koje u jednom trenutku nije više mogla pronaći. Dok je obilazila klub jedan od australskih mladića povukao ju je za ruku u separe gdje je sjela. Prema njenim rječima, tako su joj davali da pije votku i red bull, a ona je odbijala unatoč tome što su bili uporni. Jedan od njih ju je za ruku odvukao u muški toalet gdje su im se u kabini pridružila još dvojica te je netko od njih zaključao vrata. Kako je počela vikati, netko od njih joj je stavio ruku na usta, a netko je čupao za kosu. Imali su s njom seksualni odnos naizmjenično, vaginalno i oralno, unatoč njenom opiranju i protivljenju. U jednom trenutku uspjela je otključati vrata kabine i istrčati vani.

Suprotno njezinim riječima Australci su kazali kao je odnos bio dobrovoljan. Prema izjavama njih i njihovih prijatelja koji su bili te noći s njima, već u separeu djevojka je bila dosta pijana i dozvoljavala je da je diraju ispod odjeće po intimnim dijelovima. Također su kazali kako im je rekla da ima 18 godina, a oni su to i podrazumijevali jer su mišljenja kako ne bi mogla ući u noćni klub ako nije punoljetna. Dvojica od njih su izjavila da je otišla s njima u toalet gdje je dobrovoljno imala odnos sa svom trojicom. Treći Australac je u svom iskazu negirao da je uopće bio u kabini toaleta i imao odnos s djevojkom.

Konobari nisu primijetili ništa

Konobari iz kluba nisu primijetili da se išta događa u toaletu niti im je ijedna djevojka prijavila da je silovana te noći.

Provod u klubu pretvorio se u horor priču bez obzira koja verzija je istinita. Ako je maloljetnica protiv svoje volje imala odnos s trojicom mladića, u horor scenariju ona je glavna žrtva. Situacija nije puno bolja ni ako je dala navodni pristanak jer je upitno koliko je bila svjesna zbog količine alkohola koju je te noći popila. S druge strane, ako su mladići žrtva lažnog prijavljivanja, ali i ako su lakomisleno prihvatili pijano preslobodno ponašanje kao pristanak na seks, njihov boravak u Splitu pretvorio se u ljetovanje iz noćne more.

Katarina Marić Banje

Naslovnica Split