Dalmacija Split

čudna strategija

TZ Splita će ove godine izdvojiti tek 500 tisuća kuna za manifestacije, a iznos preostao iz 2015. će "kanalizirana su u druge svrhe"

čudna strategija
Nakon prve sjednice Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Splita u ovoj godini, bit će poznati rezultati javnog poziva za program "Potpore za turističke manifestacije u 2016. godini". Direktorica Alijana Vukšić je prošle godine pompozno najavila "natječaj od milijun kuna", no iako je za 2015. godinu bilo odobreno 880 tisuća kuna, velik broj manifestacija nije se ni održao, a sasvim je očito da se nije pojavila ni neka nova koja bi oduševljene turiste privukla ili vratila u Split.

– Dodijeljena sredstva isplaćivala su se tek nakon realizacije manifestacije i dostave ugovorenog izvješća. Prema odluci Turističkog vijeća, sredstva namijenjena za manifestacije koje nisu realizirane kanalizirana su u druge svrhe s ciljem razvoja turističke ponude u destinaciji – odgovorili su nam iz TZ-a, bez preciziranja o kojem ukupnom iznosu je riječ, na što će točno i po kojim kriterijima taj novac biti potrošen.

– Sukladno Zakonu, riječ je o neutrošenim sredstvima koja se prenose u 2016. godinu, ali nije uvjet da ta sredstva ponovno idu za javne manifestacije. Točan iznos znat će se tek nakon realizacije svih ugovora i isplata za manifestacije za 2015. godinu – stoji u nepotpisanom odgovoru.

Odlučuju pročelnici i vijećnici

Ipak, neodgovorni organizatori koji nisu realizirali svoje manifestacije i na taj način umanjili dostupan novac ostalima, moći će aplicirati na natječaje i u budućnosti.
– Ako pojedina manifestacija nije realizirana iz objektivnih razloga, moguća je ponovna kandidatura, a odluku o raspodjeli sredstava donijet će Povjerenstvo koje tvore pročelnici služba Grada i članovi Turističkog vijeća.

A neisplaćeni iznos nije beznačajan ako pogledamo samo sredstva od, primjerice, neodržanog "All senses weekenda" (50 tisuća kuna), "Dana Gorana Ivaniševića" (40 tisuća kuna), ili nikada započetog "Điravanja i fuliranja" za koje je bilo osigurano 20 tisuća kuna. Pokušali smo kontaktirati organizatore koji su bili prijavili ove projekte "kapitalce", no redom su u pitanju ugašene tvrtke ili obrti, a web-stranice su im nedostupne.

 


Čudna strategija

Na području TZ-a grada Splita tijekom 2015. godine ostvareno je 1.353.957 noćenja, što je porast od 22 posto u odnosu na godinu prije, a posebno valja istaknuti sve više turista koji dolaze i za hladnijih mjeseci. Stoga nije jasna odluka Turističkog vijeća TZ-a po kojoj je ovogodišnji iznos kojima će se preko javnog natječaja podržati manifestacije prepolovljen i iznosi tek 500 tisuća kuna.

– I ove godine kriteriji će biti u skladu s ciljevima zadanima Planom i programom rada, u prvom redu s ciljem produljenja turističke sezone. Prednost će imati manifestacije koje se realiziraju u predsezoni i posezoni, u razdoblju od 1. listopada do 31. ožujka. Jedan od kriterija bit će dosadašnji uspjeh u realizaciji i etabliranost manifestacije, što ne znači da nove manifestacije neće ostvariti priliku za suradnjom – kazuju u TZ-u.

U prilog im ne idu rezultati od prošle godine, kada je većina iznosa bila odobrena za manifestacije upravo u srpnju i kolovozu, pa i najviši iznos od 100 tisuća kuna koji je dodijeljen ionako izdašno financiranom Splitskom ljetu, po 50 tisuća kuna odobreno je za koncerte u srcu sezone na Rivi i u Đardinu, a isti iznos doniran je Dioklecijanovoj legiji za "Živi muzej".


IVAN KAŠTELAN
FOTO: EPH

Može i bez natječaja

Sve su glasniji i prigovori kako se proračunski novac dodjeljuje velikom broju onih koji u potpunosti zaobilaze natječajne postupke i strogu evaluaciju troškova. Primjerice, Grad Split sponzorirat će dodjelu Porina, koja će se održati na Gripama, iznosom od 200 tisuća kuna, a potpora od 210 tisuća dvosatnom koncertu "Runjićeve večeri" koji će se održati u HNK-u usvojena je na Gradskom vijeću uz tek jedan suzdržan glas. Zbrojeno, iznosi su to koliko će sve druge manifestacije koje budu odabrane u 2016. godini dobiti zajedno.

Više turista, manje sredstava

Uz znatno veći broj turista, ali i iznos od neodržanih manifestacija preostao iz 2015. godine, u Turističkoj zajednici Splita smanjenje sredstava za 500 tisuća kuna za manifestacije pravdaju riječima "rast broja noćenja nije proporcionalan rastu prihoda od paušalne boravišne pristojbe", te dodaju: "Planirano je 15-postotno zakonsko smanjenje stope turističke članarine u 2016. u odnosu na prošlu godinu."

Naslovnica Split