Dalmacija Split

Blagdan Gospe od Zdravlja - najava splitske proslave

Sutra, u petak, slavimo blagdan Gospe od Zdravlja. Ne samo što se sjećamo jedne tajne iz života One koju je Bog odabrao za majku svoga Sina, već proslava ima i ekumenski čin prema kršćanima istoka.

 

Naime 543. godine posvećena je crkva Svete Marije Nove podignuta kraj jeruzalemskog hrama i od toga dana slavimo posvetu zajedno s istočnim kršćanima. Proslava blagdana Gospe od Zdravlja u našim krajevima vezana je s jednim događajem. Na području Mletačke republike 1630. harala je strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila 80.000 života.

 

Mletački senat 1631. obratio se Gospi za pomoć uz zavjet da će podignuti crkvu u njeno ime. Kuga je prestala a zavjet je ispunjen 1687., kada je podignuta crkva Madonna della Salute, koju i danas svaki posjetitelj Venecije može obići. Od tada se na području Mletačke republike grade brojne crkve, crkvice i kapele posvećene Gospi od Zdravlja.

 

Župa Gospe od Zdravlja u Splitu je osnovana 7. svibnja 1946. pod nazivom Krista Kralja ali joj je 21. studenoga 1976. naziv promijenjen u Gospa od Zdravlja. Crkva kakvu danas poznamo počela se graditi 1936, na mjestu istoimene crkve koja je porušena, a posvećena je 1937. Djelo je Lavoslava Horvata, kojeg je fratrima osobno preporučio Ivan Meštrović.

 

Nešto po čemu je crkva Gospe od Zdravlja prepoznatljiva i što je je njen zaštitni znak je freska oslikana na sjevernom zidu. Freska Krista Kralja rad je dubrovačkog slikara Ive Dulčića. Naslikana je 1959., slikana je sa zapada na istok, visoka je 8,75 m, široka 19,34 m(169,22 četvorna metra) i nije potpisana. Slikaru je u radu pomagao i njegov sugrađanin također poznati slikar Đuro Pulitika. Na sliku je potrošeno 73 kilograma boje. Kada je Dulčić dovršio sliku u crkvu je ušetao Ivan Meštrović i kako priča kaže rekao:

 

„ Dobro je.. lijepo je“, na što je Dulčić odahnuo.

 

Jakov Prkić

 

Raspored misa

- jutarnje mise u 7,8,9,10 sati

- u 11 sati svečanu misu predvodi msgr. Marin Barišić nadbiskup splitsko-makarski

- u 15 sati misa za bolesnike i starije osobe

- u 16 sati misa i blagoslov djece

- u 18 sati misa za mlade

- u 19 sati misa za dobročinitelje, predvodi je fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

- u  20:30 misa zahvalnica

- sakrament ispovijedi od  06:30 do 21 sat u samostanu

 

 

Naslovnica Split