Dalmacija Split

bravo ljudi

Proslavljen međunarodni dan volontera: To je kultura življenja!

bravo ljudi
Brojne vrijedne ruke i velika srca okupila su se danas da bi zajednički svečano proslavili Međunarodni dan volontera u prostoru foyera HNK, u sklopu kojeg je Udruga MI zaslužnim volonterima i podupirateljima iz čitave Dalmacije podijelila diplome i zahvalnice.

Rektorica Udruge MI, Nives Ivelja, u svom je uvodnom govoru napomenula kako je ovaj dan tek trenutak za zajednički osvrt na volonterski rad i trud uložen kroz različite udruge i organizacije.
- Sudjelovati svakodnevno u procesima društvenog razvoja predivno je iskustvo, iako iza svega stoji i onaj manje romantičan administrativni i organizacijski rad, no i to čini dio priče. Volontiranje je kultura življenja, stil, osobni izbor koji donosi veliku korist za zajednicu ali i pojedince. Kroz njega se razvijamo, učimo nešto novo i uspostavljamo kontakte – poručila je Ivelja.

Također se osvrnula na razvoj volonterstva u Hrvatskoj koji je na snazi dodatno dobio posljednjih godina kroz organizaciju mreža podrške.

Čitav događaj obilježilo je mnogo pozitivne energije, no najznačajniji moment je svakako bio dodjela godišnje nagrade za razvoj i promociju volonterstva "Vinka Luković". Nagrada nosi ime po splitskoj humanitarki koja je život sve do posljednjeg dana posvetila brizi za druge. Ovom prigodom je njezin sin, Tihomir Gracije Luković, dodijelio priznanja volonterskom klubu "Pinel" zadarske Ekonomsko – birotehničke i trgovačke škole, Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Moje dijete Solin", te Studentskom katoličkom centru Split - SKAC.

Dodijeljene su i tri nagrade za poseban doprinos razvoju volonterstva dubrovačkoj Udruzi za razvoj civilnog društva "Bonsai", te volonterskim grupama splitskog Ženskog đačkok doma i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.
Ovih šest organizacija je vrijednim radom, akcijama i projektima kroz čitavu proteklu godinu zaslužilo posebno priznanje, no dodijeljeno je još osamdesetak priznanja pojedinim volonterima i podupirateljima koji su svojim darovanim vremenom učinili naše društvo barem za mrvicu ljepšim i boljim.


MARTINA MELVAN
FOTO: JAKOV PRKIĆ / EPH
Naslovnica Split