Dalmacija Split

kontra politike

Neoliberalni urbanizam i turizam uništavaju živote, a građane nitko ne pita za mišljenje

kontra politike
Predavanje sociologa Mirka Petrića na temu društvenih posljedica neoliberalnog urbanizma i turizma privuklo je večeras mahom mlađe slušatelje u Info zonu. Riječ je o posljednjem ovogodišnjem predavanju u sklopu ciklusa "Mala škola sociologije", na kojemu se govorilo o negativnim utjecajima ovog procesa koji poništava urbanističko planiranje i djeluje u interesu investitora.

Petrić se referirao na iskustva Španjolske koja trenutno devastiranim okolišem duž obale plaća cijenu ovakvog pristupa gradnji. "Urbano-razvojni tsunami", kako ga je nazvao Ramón F. Durán sa Sveučilišta u Madridu, donio je val problema poput nepovoljne strukture privrede, rasta nezaposlenosti i drugih negativnih društvenih procesa.

- Kod nas su dalmatinski gradovi poput Dubrovnika, Splita ili Zadra glavna meta lokalne inačice ovog "tsunamija". Punu snagu nije još uvijek doživio isključivo zbog nedostatka velikih investicija. Unatoč tome, posljedice su već vidljive zbog divljih gradnji koje su u jednu ruku tek uvod u ono što bi se moglo dogoditi ako se proces ne regulira. Prve na udaru primjene neoliberalnog modela neregulacija biti će naravno povijesne jezgre, koje čine vitalni dio grada, te izvor identiteta stanovnika i prostora – pojasnio je Petrić.

Ova tema potaknula je među okupljenima žučnu raspravu koja je potrajala više od sat vremena nakon predavanja. Kroz nju se pokazalo da mišljenje građana o tome što je dobro za njih i lokalnu zajednicu nije nužno u skladu s političkim retorikama.

Priča se proširila na temu neoliberalnog kapitalizma općenito i njegovog utjecaja na depopulaciju povijesnih središta dalmatinskih gradova, gubitak javnog prostora nauštrb ugostiteljskih objekata i podilaženja turistima, te zapošljavanja visoko obrazovanih ljudi kao jeftine radne snage.

Rasprava se privela kraju u ponešto pesimističnom duhu budući da je zaključak bio da su građani oni koje nitko ne pita za mišljenje, no unatoč tome većina ipak ostaje pasivna.


MARTINA MELVAN
FOTO: M. TODORIĆ / CROPIX
Naslovnica Split