Dalmacija Split

Split će dobiti "zeleni katastar"

Za dovršavanje ključnog dokumenta bit će potrebna godina i pol / Arhiv CROPIX

Naš grad dobit će “zeleni katastar” u kojem će se registrirati biljke, zelene površine, klupe i koševi koji su pod nadležnosti “Parkova i nasada”, potvrdio nam je Zoran Barac, direktor te javne tvrtke. Grad će “Parkovima” ustupiti ortofoto podlogu za izradu dokumenta koji bi trebao biti gotov, kaže Barac, do kraja njegova mandata, a koštat će između 300.000 i 500.000 kuna. Time bi svako stablo o kojem brinu “Parkovi” dobilo svoju “osobnu iskaznicu”.

– U katastar se unesu koordinate kojima se određuje lokacija, zatim vrsta stabla, njegov latinski i domaći naziv, visina i širina debla, starost, kad je orezivano i prskano. Osim stabala, živica i cvjetnih ploha, tim dokumentom dobio bi se i pregled javne komunalne opreme koju mi također održavamo i postavljamo. To su klupe, koševi i staze u parkovima. Imali bismo evidenciju kad su neku klupu vandali razbili pa smo mijenjali nekoliko letava, gdje su njihove pozicije... – ističe Barac, koji nam kaže da bi im takva baza podataka olakšala posao.

– Godina ili godina i pol trebat će za obilazak terena i unošenje podataka. Zeleni katastar nam je važan kao inventar koji omogućuje da brže dođemo do informacije što smo na određenoj površini radili, te da imamo arhivu o stanju zelenila na javnim gradskim površinama. Odnosit će se na površine čiji su koncesionar “Parkovi i nasadi”, što znači da katastar neće uključivati park-šumu Marjan, ali će uključiti gradski dio Turske kule o kojemu ćemo preuzeti brigu – najavljuje direktor gradske tvrtke.

Do sada Turska kula nije bila u programu održavanja “Parkova i nasada”, ali stvari su se promijenile s lokalnim proračunom za iduću godinu.

– Grad je u proračunu za 2016. odredio iznos od 300 tisuća kuna namijenjen hortikulturnom održavanju Turske kule u postojećem stanju nakon akcija koje su proveli volonteri i obvezao se napraviti sveobuhvatni projekt koji bi odredio što bi se tamo u budućnosti nalazilo. U tom intermezzu, dok se ne odredi što bi tamo bilo, odlučeno je da “Parkovi i nasadi” preuzmu održavanje Turske kule prema programu koji smo dali. Novac je osiguran, ali mi ne smijemo stupiti na privatne parcele – napominje Barac.

Gordan Tahirbegović
, voditelj održavanja gradskog zelenila u “Parkovima i nasadima”, tvrdi kako na Turskoj kuli ima oko 40.000 četvornih metara javne površine.

– To se uglavnom odnosi na šumu iznad prometnog poligona i prostor zapadno od nje. Istočno od šume su privatne parcele koje volonteri nisu dirali. Izradili smo mini program održavanja ta četiri hektara koji uključuje čišćenje jednom tjedno, a deset puta godišnje će se sve pokositi.

Dvaput godišnje će se orezati grmovi i pokupiti lišće, jer ima iglica na bacanje. Predviđeno je i deset radnih dana za oblikovanje krošanja. Tamo ima 800 stabala, pa ćemo za četiri do pet godina doći kraju. Ubacit ćemo šest klupa i koševa. Problem je izmiješanost gradskog i privatnog prostora. Da dođete s istoka, morate proći kroz pet-šest privatnih parcela. Imam poluslužbene informacije da se ljudi bune, ali takav je naš svijet – kaže nam Tahirbegović.

SANDI VIDULIĆ

Dr. Kalilić: Korak do rekreacijske zone

Dr. Joško Kalilić, inicijator volonterskih akcija, zadovoljan je što će “Parkovi” preuzeti uređivanje donedavno zapuštene zelene zone u srcu grada.

- To je po mome mišljenju najljepši park u središtu grada, četiri puta je veći od Vidovićeva parka, a ugodniji je za šetnju od dijelova Marjana na kojima morate paziti na vozila. Uvjeti će se poboljšati kad se nakon projekta uređenja to pretvori u rekreacijsku zonu s raznim sadržajima - kaže dr. Kalilić.

Naslovnica Split