Dalmacija Split

na putu inovacija

Tri učiteljice iz OŠ Spinut doznale od Šveđana kako koristiti mobitele i tablete u nastavi

na putu inovacija
Nedavnim povratkom iz Stockholma završena su još tri programa mobilnosti u sklopu Erasmus+ programa, a u okviru projekta koji se pod nazivom Na putu inovacija provodi u Osnovnoj školi Spinut u Splitu. Naime, u domeni K1 mobilnosti koje se organiziraju u svrhu profesionalnog razvoja učitelja, u švedskoj prijestolnici boravile su tri učiteljice OŠ Spinut iz Splita.

 „Cilj je stručnog usavršavanja primijeniti stečeno znanje u radu s djecom odnosno poučiti učenike uporabi mobilnih aplikacija i programa u svrhu pričanja priče, stvaranja filma ili dokumentarca, stvaranja QR codea za dokumentiranje i tumačenje informacija, interpretaciji muzeja koristeći moderne, mobilne aplikacije kako bi se upoznao, razumio i sačuvao kulturni identitet kao i korištenje kulturne baštine kroz povezivanje muzeja i turizma. Korištenje osnovnih mobilnih aplikacija odnosi se na nastavu u školi i terensku nastavu gdje se integriraju sva osjetila. Ovim stručnim usavršavanjima stvara se europska dimenzija, tj. suradnja sa školama diljem Europe, razmjenjuju se iskustva s kolegama diljem Europe s ciljem poboljšanja kvalitete rada i napretka odgojno-obrazovnog procesa kao i razvoja e-učenja“, zajednička je ocjena naših učiteljica.

 Učiteljica razredne nastave Lidija Čajkušić i učiteljica hrvatskog i talijanskog jezika Anamaria Sabatini stručno su se usavršavale u sklopu tečaja Smile koji obuhvaća znanja koja se tiču korištenja nacionalnih kulturnih baština i muzeja kao izvora za učenje i poučavanje te razvijanje svijesti o različitim aspektima identiteta. Na tečaju se učilo o važnosti uloge muzeja u europskom obrazovanju i važnosti suradnje škola i muzeja te o metodama e-učenja u izvanučioničkoj nastavi. Govorilo se o važnosti iskustvenog učenja koje vodi do trajnog znanja te o učenju otkrivanjem u neposrednoj stvarnosti. Polaznicima je predstavljen i program za izradu mrežnog kviza te program za izradu animiranih videozapisa u svrhu učenja.

 Učiteljica engleskog jezika Ivana Bokavšek pohađala je tečaj Digital Extra te se upoznala s korištenjem mobilnih uređaja, računala i tableta u nastavi. Saznala je kako koristiti muzeje u istraživačke svrhe i upoznala se sa stvaranjem i korištenjem QR koda za lakše "čitanje" muzeja. Polaznici tečaja učili su i o potrebi otvaranja muzeja školama, o primjeni digitalne izložbe te stvaranju virtualnih tura i razgledavanja, bilo muzeja bilo grada. U svrhu stvaranja i razvijanja europske dimenzije suradnje škola uspostavljena je suradnja sa školama i kolegama diljem Europe te je ostvaren opsežniji uvid u europsko obrazovanje.

 Polaznici tečajeva iz različitih europskih zemalja učinili su učenje i boravak zanimljivijim. U ugodnoj radnoj atmosferi učitelji su razmijenili primjere dobre prakse i vlastitih iskustava, a u sklopu tečaja polaznici su posjetili i muzeje Stockholma. Posljednjeg dana tečaja polaznici su u Muzeju znanosti i tehnologije u televizijskom studiju snimili televizijski program gdje su izravno u programu govorili o svom boravku u Švedskoj.

PSD
Naslovnica Split