Dalmacija Split

Inicijativa za jednakost

Mladi HSLS-a na tribini objasnili prednosti uvođenja školskih uniformi

Inicijativa za jednakost
Mladi HSLS-a okupljeni u inicijativi Za uvođenje školskih uniforma jučer su splitskoj knjižnici Marka Marulića organizirali javnu tribunu na ovu temu, gdje su okupljene upoznali sa iskustvima širom svijeta i pozitivnim rezultatima nekih vezanih istraživanja te pozvali na raspravu. O stigmi kecelje i drugim preprekama ma putu nagoviještene promjene, svoje su stavove, planove, očekivanja i strepnje, osim članova inicijative, iznjeli okupljeni nastavnici, učenici i drugi zainteresirani građani.

Kako je naglasio Hrvoje Bašić, jedan od organizatora, nekoliko je razloga za traženi zaokret po pitanju odijevanja školaraca, među kojima su smanjivanje stresa prilikom svakodnevnog odabira, ekonomičnost jednostavnih uniforma, te omogućavanje djeci da više pažnje posvete gradivu, kao i olakšavanje učiteljima da postignu objektivniji doživljaj školaraca. Inicijatori ove kampanje uvjereni su da bi uniforme među osnovnoškolcima doprinijele smanjivanju diskriminacije temeljene na socijalnim razlikama, u prvi plan stavile znanje i kreativnost te osnažile osjećaje zajedništva i pripadnosti obrazovnoj ustanovi.

- Kroz niz javnih tribina u narednom razdoblju očekujemo sakupiti dovoljno argumenata i protuargumenata na osnovu kojih planiramo kreirati prijedlog kojime bismo se, obratili nadležnom Ministarstvu s pozivom da sve osnovne škole upute na anketiranje učenika i roditelja o tom pitanju – kazao je Bašić.

O svom iskustvu uvođenja školski uniformi govorio je Natko Duvnjak, ravnatelj Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Šibenika, koja je na samom pragu ostvarivanja tog cilja. Njihovo je iskustvo, kako navodi ovaj proaktivni ravnatelj, pokazalo da je ključni element tog procesa uključivanje djece u dizajniranje uniforma, kako bi izrazila svoju kreativnost te se lakše s njma poistovjetila. Prema mišljenju psihologinje Mirjane Nazor, kreativnost koja nije izražena kroz odjevanje kanalizirati će se drugim putem, jer su djeca te dobi ionako već uniformirana u tenisice, trenirke i majice s natpisom, ili pak odraz modnih preferncija njihovih roditelja.

Financiranje ovog izdatka, procijenjenog na 700-tinjak kuna za tri kompleta odjeće i obuće - ljetnog, zimskog i sportskog -u inicijativi predlažu se da se osigura iz tri izvora: od strane roditelja, osnivača osnovnih škola i nadležnog ministarstva.

Visok trošak uvođenje uniformi, smatraju u Inicijativi, mogao bi biti dobra injekcija našoj posrnuloj tekstilnoj industriji koja bi na nivou države ostvarila prihod od 198 milijuna kuna, pa osvježenu liniju legendarnih Startas tenisica vukovarskog ˝Borova˝ vide kao pametan izbor obuće. Ne čudi stoga što je sljedeći korak na agendi progresivne mladeži HSLS-a uvođenje uniformi za nastavnike, kao logičan nastavak ove inicijative.

T. GIOVANELLI
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ/CROPIX
Naslovnica Split