Dalmacija Split

prepuna dvorana sjemeništa

U Splitu predstavljena knjiga "Huda jama – strogo čuvana tajna"

prepuna dvorana sjemeništa

Roman Leljak

Javna tribina s predstavljanjem knjige pod nazivom "Huda jama – strogo čuvana tajna" održala se u četvrtak navečer pred prepunom velikom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa.

Na tribini su sudjelovali Roman Leljak, slovenski istraživač arhiva, publicist i autor knjige, zatim Zvonimir Šeparović, viktimolog i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, te Josip Jurčević, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog domoljubnog stožera.

Tribini je prisustvovao i župan Zlatko Ževrnja koji je pripremio i nekoliko uvodnih riječi, nakon kojeg je Leljak kroz fotografije i video zapise okupljenima predstavio rezultate svojih dvadesetogodišnjih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu Hude jame.

Riječ je o napuštenom rudniku u blizini istoimenog naselja nedaleko od Celja. Na početak istraživanja potaknulo ga je otkriće dva pisma žrtava totalitarnog komunističkog režima. Jedno je mlada majka napisala svom nerođenom djetetu, a drugo je pismo mladića koji se čudom uspio izvući iz jame.

- Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, no trebalo nam je 20 godina da napokon dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, od kojih su mnoga bila mumificirana zbog uvjeta u jami, bilo je i oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara, a približno 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano. Ono što žalosti je činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa – komentirao je Leljak.

Otkrivena tijela likvidirana su od strane slovenskih partizana u periodu od desetak dana, odnosno od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine. Zarobljenici su dovoženi noću u grupama po dvadesetak, da bi zatim troje po troje bilo natjerano u jamu. Mnogi od njih zatrpani su živi.

- Ova knjiga nastala je iz želje da imena odgovornih ostanu zapisana. Nadam se da će istina o Hudoj jami proći kroz Hrvatsku – zaključio je Leljak.

Iako je nakon Leljakovog izlaganja tribina otišla u smjeru politički obojene rasprave, ostaje činjenica da su svi totalitarni režimi ostavili su iza sebe mnogo civilnih i nevinih žrtava koje potrebno priznati, te ih s poštovanjem ih se prisjetiti.

M. Melvan
Foto: Ante Čizmić / CROPIX 
Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last