Dalmacija Split

split nije samo turizam

Informatičari za cilj imaju brendirati Split kao IT grad

split nije samo turizam
Ovaj grad ne može živjeti samo od turizma! Više od tisuću ljudi u Splitu zaposleno je u sektoru informacijskih tehnologija, a svima je već jasno da se tu krije budućnost gospodarstva. Stoga, cilj nam je brendirati Split kao IT grad! - poručio je Đulijano Nola, jedan od predavača na 19. CISex Fridayu, tradicionalnom druženju hrvatskih softverskih izvoznika i svih zainteresiranih za tu tematiku koja je u petak poslijepodne, u cafe baru Avalon, po treći put održana u Splitu.

Glavna tema bila je poticanje razvoja IT zajednice u Dalmaciji, a raspravljalo se i o problemima koje muče poduzetnike ovog sektora.

- Što se zakonskih odredbi tiče tu je zapravo riječ o nezahvalnoj klimi koja prati poslovanje u Hrvatskoj budući da se često bespotrebno gubi i vrijeme i novac. No, nedostatak kvalitetnog kadra najveći nam je problem, iako imamo izvrsnu suradnju sa splitskim i zagrebačkim sveučilištem. Potrebna su kvalitetnija znanja, kao i poticanje neformalnog obrazovanja jer tek se poneki mladi čovjek s diplomom može odmah ravnopravno pridružiti radnoj zajednici.

Stoga, diploma je tek prva stepenica, treba cijeniti kada mladi do znanja dolaze i dodatnim samostalnim radom, što je u ovom poslu itekako potrebno - smatra Nola, napominjući kako Hrvati slove kao izvrsni programeri, te da njihov rad predstavlja izvanrednu vrijednost za uloženi novac.

Također, napominje kako se iz hrvatskog IT sektora puno izvozi, plaće su iznadprosječne, no popriličan broj mladih odlazi iz Splita u potrazi za boljim radnim uvjetima.

- Na nama je da im osiguramo bolje uvjete. No, samo u našoj udruzi CISex na razini Hrvatske imamo oko 140 tvrtki, broj zaposlenih prošle godine u odnosu na 2013., porastao je na 2500 ljudi, odnosno za 11 posto. I prihodi su porasli za deset posto, odnosno na 1, 4 milijarde kuna, a izvoz za 16 posto, odnosno iznosi 404 milijune kuna. Sve to je s tendencijom rasta, stoga želim poručiti mladima neka se odvaže, okrenu poduzetništvu i glasno kažu ne svakoj vrsti uhljebljenja - poručio je Đulijano.

Iako glasi kao muški, u IT sektoru ima i žena, a u CISexu napominju da do njih posebno drže. Ivan Burazin iz tvrtke Codeanywhere okupljenima je predstavio Shift konferenciju, zahvaljujući kojoj investitori iz cijeloga svijeta dolaze u Split.

- Kroz samo dvije godine povećali smo broj sudionika s 200 na 1200. Željeli smo inspirirati građane tako što smo doveli ljude koji su uistinu sa svojim start up tvrtkama iz garaža uspjeli i pokorili svijet. Svijetlih primjera ima mnogo. Moja tvrtka primjerice bavi se aplikacijama za programere, a drugi smo na svijetu u svom segmentu, naravno, trudimo se biti još bolji, pa vjerujem da ćemo ubrzo u tome i uspjeti - zaključio je Burazin.TIHANA MAROVIĆ
FOTO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Naslovnica Split