Dalmacija Split

Potresna sjećanja

Biskup Franjo Komarica predstavio knjigu o ratnim stradanjima u BiH

Potresna sjećanja
Tijekom rata u BiH, na području banjalučke biskupije stradalo je 767 Hrvata. Svjedok patnje i progona hrvatskog stanovništva na tom teritoriju bio je dr.sc. Franjo Komarica, banjalučki biskup, koji je večeras u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici predstavio knjigu "Skidanje maski (Ljubav. Sila. Domišljatost.) napisanu zajedno s njemačkim katoličkim novinarom Winfriedom Gburekom. U djelu napisanom u formi dužeg intervjua Komarica iznosi svjedočanstva o patnji, ali i vjeri Hrvata na području svoje biskupije kojima je tijekom cijelog rata nesebično bio na usluzi, za razliku od, kako je više puta rečeno, međunarodne zajednice koja ih je ostavila bez zaštite.

- Ova knjiga skida maske s lica bjelosvjetskih moćnika. Komarica, koji je bio u prilici s njima se susretati i razgovarati, piše kako mu je jedan američki visoki diplomat otvoreno rekao "Ja sam kod vas naredio rat i bio je rat, a sad sam naredio mir...". Biskup ove paćeničke biskupije napisao je i djelo koje je bogat izvor duhovosti i treba ga čitati iz dana u dan - kazao je dr.sc. fra Luka Tomašević, jedan od promotora.

Boreći se protiv nasilja prvenstveno ljubavlju, biskup Komarica je prošao i velike kušnje - bio je u kućnom pritvoru i više puta mu je prijetila likvidacija. U knjizi se, kao je naveo dr.sc. don Josip Dukić, nastoji dokučiti odgovor na pitanje zašto su goleme nepravde načinjene na području BiH, te se, između ostalog, dolazi do spoznaje da taj rat, proveden s teškim posljedicama, ovdje nije bio isplaniran.

- "Skidanje maski" je, prije svega, vapaj za istinom i pravdom. Kad je čitamo, pitamo se za čime čeznu današnje izbjeglice, naša braća iz Sirije - za uljuđenom Europom koja je mirno gledala što se događa u BiH ili možda za podrškom svjetskih moćnika koji su "solili bosanski lonac" - kazao je, između ostalog, dr.sc. Branko Matulić, još jedan od promotora.

U Bosni se, prema Komaričinim riječima, i 20 godina nakon rata malo toga promijenilo nabolje. Autor je izjavio da mu je drago što je knjigu uspio uručiti i papi Franji koji je nedugo nakon njezina izlaska posjetio Sarajevo.

Sav prihod od prodaje ovog djela ide, inače, banjalučkom biskupskom ordinarijatu, za sve župljane koji su u egzistencijalnim potrebama. 

L. Perić
Naslovnica Split