Dalmacija Split

prekinuti nadmetanje

Splitske udruge: Kriterij za gradske prostore ne smije biti novac

prekinuti nadmetanje
Predstavnici Civilne inicijative za poništenje natječaja za zakup gradskih poslovnih prostora, koja okuplja 48 udruga, svojim su potpisom od gradonačelnika Ive Baldasara u petak zatražili da prekine nadmetanje, te da hitno sazove sastanak kako bi zajedno pronašli najpovoljnije rješenje za nastalu situaciju.

Antej Jelenić iz udruge "Adria Art Annale" naglasio je kako natječaj nije prihvatljiv, jer se u prvi plan ponovno stavlja novčana dimenzija, odnosno da se na licitaciju stavlja ukupna civilna scena koja uopće nema vlastiti profit.

– Brojne udruge civilnog društva u ovom gradu se već dugi niz godina vrlo važnim društvenim pitanjima koja su zanemarena od strane vlasti i poduzetnika. Jedini kriterij za prostore u kojima se rađaju zbilja dobre stvari je novac, što je neprihvatljivo. Pozivamo da se donese drugačiji model po kojem će prostori dodjeljivati. Glavni bi kriterij trebao biti kvaliteta onoga što netko radi, a ne koliko će novca ponuditi – pojasnio je Jelenić.

Josipa Kokorić-Tomašević u ime iz Lige za prevenciju ovisnosti predstavila je zahtjeve Inicijative, te je istaknula kako se slična nadmetanja trebaju realizirati i kreirati po demokratskom principu koji je, kako je dodala, u ovom slučaju potpuno zanemaren:

– Odluka o načinu na koji će se natječaj provoditi donesena je jednostrano što nam je neprihvatljivo. Osim što su kriteriji netransparentni i nejasni, ne znamo u kakvu bi se poziciju dovele brojne udruge prijavivši se na ovako nešto.

M. MELVAN
Foto: Božidar Vukičević/CROPIX
Naslovnica Split