Dalmacija Split

pos ide dalje

Do Božića 409 familija useljava se u svoj stan na Kili

pos ide dalje

Svakodnevno je na gradilištu oko 200 radnika, a izvođači najavljuju da će zgrade za podstanare biti gotove prije roka

Do konca ove godine bit će gotove i useljive dvije zgrade s 409 stanova u sklopu projekta POS-a na Kili. Najavio je to Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, koji je sa suradnicima i predstavnicima Grada Splita te izvođača, ovog ponedjeljka obišao gradilište kako bi se uvjerio u dinamiku radova.

Zvizdan peče, a gradilište ko mravinjak. Oko 200 radnika tu boravi svakodnevno od 6 do 18 sati. Uzmu malu pauzu kako bi se sklonili sa sunca, pa onda natrag na posao. Na jednoj zgradi stoji grafit: “13. kat gotovo”. Kažu da su imali natjecanje čija će zgrada prije biti gotova. Izvođač nas uvjerava kako se gradi brže nego što je planirano.

– Kvaliteta ovih stanova je odlična. Vidite zidove, sve je vuna! Mi kao glavni izvođači odgovaramo za sve. Gotovo je 85 posto posla – dočekuje nas Ante Lovrić iz “Ćitić gradnje”.

– Stvarno je impresivno! Gradnja stanova u dvije zgrade je u uznapredovaloj fazi, stavljaju se parketi, boje zidovi. Stanovi su vrlo lijepo projektirani i dizajnirani. Prema obećanjima građevinara, rokovi će biti kraći, pa do kraja ove godine možemo očekivati gotove zgrade. Vrijeme im ide naruku za radove. Nadam se da će građani Splita biti zadovoljni. Ako bude sreće s javnom nabavom, uskoro ćemo započeti gradnju i treće zgrade sa 162 stana, u sklopu koje je predviđena i gradnja dječjeg vrtića. Bit će to lijepo naselje koje će imati sve što jednoj obitelji treba – pod dojmovima će Uhlir, koji je u pratnji direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavka Čukelja boravio u Splitu radi nadzora nad provedbom projekta POS-a.

Tom prigodom sa zamjenicom gardonačelnika Aidom Batarelo održao je radni sastanak na temu izgradnje prateće infrastrukture i dječjeg vrtića na Kili.

Vrtić, cesta, škola


– Sve ide svojim tijekom. Vrtić je u planu početkom gradnje treće zgrade, uređenje cesta također, a plan je i gradnja nove škole s obzirom na velik broj mladih obitelji s djecom koja će se useliti na Kilu. Već sada je Osnovna škola Mejaši prekapacitirana, radi u tri smjene – rekla je Batarelo.

Vrijednost investicije projekta POS-a koji uključuje dvije zgrade s ukupno 409 stanova je 213 milijuna kuna. APN je pripremio svu potrebnu projektnu dokumentaciju i odobrenje za gradnju treće zgrade s ukupno 162 stana i vrtić, a u tijeku je odabir izvođača radova. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 100 milijuna kuna. Ministarstvo i APN žele odmah nakon okončanja postupka javne nabave za izvođača radova krenuti s gradnjom.

MERIEN ILIĆ
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX

Slab interes za najmom

Zamjenik ministrice Željko Uhlir osvrnuo se na projekt najma POS-ovih stanova koji je započeo izmjenama zakona. Čudi ga što u Splitu nema baš interesa za ovim modelom iako su cijene najma od 21 kune do 23 kune po metru četvornom, ovisno o veličini stana.

– Apeliram na građane da se što prije jave jer ćemo prema potrebama građana projektirati daljnju gradnju, a vjerujemo da potreba ima. Te najamnine ulaze u predujam za kupnju stana nakon tri godine. To je beskamatno kreditiranje, pa me iznenadio slab odaziv građana – veli Uhlir.


Naslovnica Split