Dalmacija Split

nema odmora

Volonteri ne odustaju od obnove Turske kule

nema odmora

Usprkos velikoj vrućini, uspješno je održana i šesta zajednička akcija čišćenja i uređivanja Turske kule, koja nakon svake akcije izgleda sve ljepša i atraktivnija za mnoge posjetitelje i potencijalne ulagače u ovaj najveći i najljepši park u središtu Splita.

– Osvajanje Turske kule se kontinuirano nastavlja svaki dan, a zajedničke volonterske akcije održavat će se svaku drugu subotu do svečanog otvorenja parka koje se predviđa u rujnu – zadovoljno će dr. Joško Kalilić, umirovljeni liječnik, koji je inicirao i vodi akcije čišćenja Turske kule.

Ovoga vikenda ih je posjetio i fizioterapeut Vinko Tranfić, koji je ostao iznenađen veličinom i raznolikošću parka u zelenilu i neobičnoj arhitekturi, pa je ocijenio da je idealan za različite forme prirodne fizikalne terapije.
Volontere je posebno razveselilo sudjelovanje Sportske udruge “Gaz” iz Trilja koja ima veliki broj konja i ponija, a njezin predsjednik Boris Čabo zainteresiran je za mogućnost uređenja elipsaste staze na Turskoj kuli za jahanje konja i ponija za odrasle i djecu.

Također, oduševljen veličinom, ljepotom i povoljnom lokacijom Turske kule, pomogao je sa svojom obitelji u košnji visoke trave i piljenju suhih grana i stabala, te je na kraju akcije “okrenuo marendu” za tridesetak volontera. Ćevapčićiu lepinjama svima su dobro sjeli.

Svoje parcele su uređivale i udruge “Vlaho Bukovac” i “Bhakti Marga”, kao i jedna makedonska obitelj koja je godišnji odmor potrošila na čišćenje splitskog parka. Članovi HGSS-a su ponovno “napali” vrh Turske kule koristeći svoje planinarske vještine za čišćenje i osvajanje nepristupačnih dijelova velikog kompleksa stijena visokih i do 20 metara.

Biciklistički klub “Krš” već je izradio projekt za vožnju bicikla po stijenama kojima Turska kula obiluje... 

D. BARBARIĆ

Naslovnica Split