Dalmacija Split

splitski turizam

Naše živcira gužva, a furešti imaju miljun pitanja

splitski turizam

Kroz luku je u protekla dva dana prošlo od 60 do 65 tisuća putnika i oko 10 tisuća vozila u oba smjera, s tim da je subota bila dvostruko prometnija. Bilo je živo i na kolodvoru, a autobusi su kasnili i po dva sata...


Putnika ima, u luci je gužva, ali ni blizu kao u subotu.

Prva smjena gostiju je završena, nedjelja nam je donijela zatišje, a to znači negdje oko 25 tisuća putnika. Mjesta na trajektima bilo je sasvim dovoljno, nije bilo dužih čekanja, tek su u večernjim satima nešto puniji bili trajekti u povratku s otoka, no riječ je uglavnom o pješacima – komentirao nam je stanje u splitskoj trajektnoj luci dr. sc.Ante Mrvica,Jadrolinijin koordinator plovnog područja Split.

Točne rezultate prvog kolovoskog vikenda objavit će u ponedjeljak, no, po njegovoj procjeni, kroz luku je prošlo od 60 do 65 tisuća putnika i oko 10 tisuća vozila u oba smjera. Riječ je, tvrdi splitski koordinator, o uistinu impresivnoj brojci, a po svemu sudeći riječ je o najjačem prometu zadnjih deset godina.

Nema predaha

Popriličan šušur i velike gužve iznenadili su i devetnaestogodišnjake u bijelim odorama Luku i Luciju, bobije na Gatu svetoga Petra. U subotu su radili poslijepodnevnu smjenu, i to od trinaest do 21 sat. Tvrde da nisu ni sekunde stali.

– Ne pamtim kad je bilo ovoliko posla. Dolijetali su turisti sa svih strana, parkiraju gdje ne smiju, imaju stotinu pitanja, no uglavnom su bili ljubazni. I, što je najvažnije, slušaju. Naši ljudi su puno grintaviji, svašta dobacuju, htjeli bi preko reda... Srećom, pronašli smo recept, odgovaramo samo polako i sa smiješkom, jer, osim prometnih redara, da biste očuvali red, ponekad morate biti i pravi psiholog – kažu mladi studenti, koji su u jutarnjoj nedjeljnoj smjeni ipak uspjeli uhvatiti vremena za predah, barem kako bi kratko porazgovarali s nama.

Veći broj putnika zabilježen je i na splitskom željezničkom kolodvoru, no iz Hrvatskih željeznica nisu nam znali točno potvrditi o kojem je broju riječ. No informacije smo zato dobili na autobusnom kolodvoru.

Puni peroni

– U subotu je zabilježen značajno pojačan promet prema Dubrovniku, Skradinu, i to ulazu na slapove Krke, Dubrovniku i Plitvičkim jezerima. Češće se vozilo i u Makarsku i Zadar, a uz gužve, zabilježena su i poprilična kašnjenja. Autobus iz Zagreba kasnio je 90, a iz Dubrovnika 120 minuta. Slično je bilo i na međunarodnim linijama. Autobus iz Švicarske stigao je sa zakašnjenjem od dva, a iz Njemačke od pet sati. U nedjelju je stanje stabilizirano, većih kašnjenja nije bilo, a veći broj putnika putovao je prema Zagrebu, Skradinu i Dubrovniku – potvrdili su nam iz prometne službe splitskog autobusnog kolodvora.

Točnom dolasku u Dubrovnik nadaju se i gosti iz Velike Britanije Mary Ann i Tomy Wells. Planirali su otputovati još u subotu, no nisu na vrijeme nabavili putne karte.

– Ma ne zamaramo se puno, ostali smo dan duže u Splitu, otišli smo na plažu i uživali. U Dubrovniku još nismo bili, kažu da je divno, valjda ćemo danas bez većih čekanja i problema sretno stići na odredište. Inače, Hrvatska je divna, bili smo na Braču, nažalost nismo stigli na Hvar, ali to nam je samo poticaj da se vratimo i iduće godine – zaključuju zadovoljni gosti.

PIŠE: Tihana MAROVIĆ,
FOTO: Božidar VUKIČEVIĆ/CROPIX

Naslovnica Split