Dalmacija Split

bolnica stara 50 godina

Križinama obnova, a ‘Rudanu’ 14 godina po pet milijuna kuna

bolnica stara 50 godina
Na kraju rujna Split će nakon 50 godina dobiti izgledom potpuno novu bolnicu. I to onu na Križinama. Naime, bolnica stara 50 godina, sagrađena sada već daleke 1965. godine, zahvaljujući energetskoj obnovi, koju na njoj izvodi tvrtka “Rudan” d.o.o. iz Žminja, zasjat će novim sjajem i dobiti novi face lifting.
Iz tog razloga smo s dr. Koljom Poljakom, sanacijskim upraviteljem KBC-a Split, i s Gracianom Rudanom, direktorom i vlasnikom tvrtke “Rudan” d.o.o., obišli radilište na Križinama.

Devet mjeseci prije roka

- Iako je ugovor za dovršetak radova na Križinama, s Agencijom za promet i posredovanje nektretnina (APN), koja je nositelj ovog projekta, potpisan do 20. lipnja 2016. godine, mi ćemo posao na Križinama dovršiti do 30. rujna ove godine, dakle devet mjeseci prije ugovorenog roka. Zapeli smo iz sve snage samo kako bi Split što prije dobio jednu vrhunski uređenu bolnicu, a pacijenti što bolje uvjete. Sada smo negdje na pola puta i sljedeća dva mjeseca koji su pred nama u smislu posla su dva paklena mjeseca - kazuje Graciano Rudan.
Do sada je na lokalitetu Križine promijenjeno 80 posto stolarije, odnosno prozora i vrata.

- Umjesto starih prozora i vrata postavljeni su novi izrađeni od PVC-a i aluminija. Do sada smo ukupno promijenili 900 prozora i vrata. Fasada na glavnoj zgradi Križina bit će zgotovljena za nekih 10-ak dana, s time da smo već u potpunosti sanirali betonski brisolei, koji su bili u jako lošem stanju, s kojih su već i otpadali komadi betona. Osim prozora postavljene su nove žaluzine i rolete. Istovremeno radimo i na LED rasvjeti koja će donijeti mnoge uštede energije - kazuje nam dipl. ing. strojarstva Danijel Benčić, voditelj projekta energetske učinkovitosti.
Osim ovih poslova i na krovu zgrade na Križinama je po najvišim standardima napravljena izolacija, kako u unutrašnjost bolnice više ne bi prodirala voda.

- Ovo je za sada najveći projekt energetske obnove javne zgrade u RH. Mi smo i do sada u Splitsko-dalmatinskoj županiji radili na mnogim projektima od javnog značenja. Radili smo energetsku obnovu “Brodosplita” i “Brodotrogira”, odnosno sustava vode i proizvodnje komprimiranog zraka, kao i radove na dubrovačkoj bolnici, u HŽ-u i na “Konzumovim” zgradama. No, ovo nam je za sada najveći zalogaj, koji ćemo uspješno privesti kraju. Svaki dan na samom gradilištu radi 120 ljudi, a bilo je dana kada ih je bilo i po 160. Na fasadu zgrade postavljena je kamena vuna debljine 10 cm, koja je najbolja izolacija i uz pomoć nje će se uštedjeti velika energija - kazuje Graciano Rudan.

Kotlovi iz 1989.

Osim zgrade bit će na Križinama obnovljena i kotlovnica.
- U kotlovnici su kotlovi ugrađeni 1989. godine i oni su još mogli raditi, no vrlo su neučinkoviti jer su tehnološki zastarjeli i s njima se proizvode veliki gubici. Njihova učinkovitost je 77 posto, a učinkovitost novih kotlova će biti 95 posto. Samo na kotlovnici uštedjet će se 18 posto energije - zaključuje Danijel Benčić.
Zanimalo nas je i kako će se tvrtka Rudan d.o.o. naplatiti od ušteda na energiji KBC-a Split.

- KBC Split na Križinama godišnje troši energenata u vrijednosti od 11 milijuna kuna. Završetkom našeg posla bolnici će biti napravljene, na godišnjoj razini, uštede energenata od 56 posto. Tako ćemo mi svake godine, sljedećih 14 godina, KBC-u Split slati fakture na tih 56 posto ušteda, odnosno na pet miljuna kuna + PDV. Dakle, točno onoliko koliko bolnica uštedi, ni kunu više. Nakon 14 godina, sva ušteda od 56 posto ostaje čisto bolnici. Dakle, KBC Split zbog našeg rada i izvođenja ovog projekta neće imati ni jedne lipe gubitka i neće se morati dodatno zaduživati - istaknuo je Rudan.

ivica marković

Hvala pacijentima i osoblju na strpljenju

Oduševljava me pozitivan duh bolesnika, ali i djelatnika bolnice. Nitko “ne grinta”, unatoč vrućini, ljudi su svjesni da će završetkom našeg posla dobiti kudikamo bolje uvjete rada i boravka u bolnici. Strpljivi su, svaka im čast - kazuje Graciano Rudan.

- Želio bih na strpljenju zahvaliti svim pacijentima na Križinama, kao i osoblju bolnice koje je radilo u otežanim uvjetima. Split će za nešto više od dva mjeseca dobiti zasigurno najljapšu bolničku zgradu u Hrvatskoj. Već dovršavamo certifikat za lokalitet Firule i čim budemo imali sve potrebne papire i čim dobijemo suglasnot, idemo u energetsku obnovu i Firula - naglasio je dr. Kolja Poljak.


Vratit će se klime

U dijelu javnosti stvorila se panika kako se postojeći klimatizacijski uređaji split sistema, nakon postavljanja kamene vune, na fasadu Križina, više neće moći vratiti na svoja mjesta, zbog kratkoće cijevi, samih klima-uređaja.

- Moram umiriti javnost i reći da to nije istina. Mi normalno vraćamo klima-uređaje na za to predviđena mjesta. Istina je da je na fasadu zgrade došlo 10 cm kamene vune, no mi produžujemo cijevi klima uređaja i normalno ćemo ih vratiti na njihova prijašnja mjesta - kazuje Rudan.


Zadovoljni ministar

I sam ministar zdravlja dr. Siniša Varga nije krio oduševljene ovim projektom energetske obnove Križina.

- Taj projekt ima puno rezona i pod hitno ga treba napraviti i na Firulama - istaknuo je Varga.


Naslovnica Split