Dalmacija Split

Čist(i) biznis

Odličan projekt: na reciklaži sapuna iz splitskih hotela zaposlit će se 46 osoba s invaliditetom

Čist(i) biznis

FOTO: Arhiva/CROPIX

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije (MUOSID) i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani pokrenuli su projekt "Odgovorno poslovanje čisti svijet", kroz koji će uspostaviti mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, kakav za sada ne postoji u Europi, a u njemu će se djelomično potrošeni sapuni sterilizirati i obrađivati, i zatim će se ti novi proizvodi ponovo usmjeriti u hotelski sektor. Taj će pogon ujedno biti svojevrstan radni centar u kojem će se osobe s invaliditetom educirati za reciklažu i plasiranje proizvoda na tržište, čime će se podići njihova zapošljivost na otvorenom tržištu rada, ali ujedno i uklanjati otpad kojeg generiraju hoteli.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 188,8 tisuća eura, od čega 70 posto novca finacira EU iz Europskog socijalnog fonda, kroz program "Poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom", kojeg koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje..

- Sve je počelo zahvaljujući Jozi Tomašu, generalnom direktoru splitskog hotela Park, koji je ukazao na činjenicu da se velike količine sapuna, nakon odlaska gostiju, bacaju. O tome smo razgovarali s Matkom Ercegom, profesorom na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu koji je potvrdio da se ta sirovina može reciklirati - kazao je Ante Raos, predsjednik MUOSID-a na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen ovaj inovativni model cirkularnog ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva.

Projekt, objasnio je Raos, podrazumijeva to da će se u pogonu, za kojeg će se prostor uskoro iznajmiti u Splitu ili okolici, dopremati ostaci sapuna iz pet splitskih hotela: Park, Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blue i Atrium, a računa se da će se godišnje dobiti oko pet tona tih ostataka.

Stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta osmislit će kako će se ta sirovina preraditi u nove proizvode, kako bi mogli dobiti certifikat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i plasirati se nazad na hotelsko tržište, a ujedno će se, u suradnji s edukatorima Učilišta Zlatna vrata iz Splita razviti potpuno novi obrazovni program osposobljavanja za reciklažu sapuna, koji će biti verificiran od resornog Ministarstva.

Tijekom projekta edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište, te samostalno vođenje socijalnog poduzeća proći će 46 osoba s invaliditetom, a, kako ja naglasila Mihaela Jović Karešin, predsjednica udruge Visoki jablani, šest osoba s invalditetom će se i zaposliti na poslovima vođenja i upravljanja tog pogona.

Vizualni identitet novih sapuna kreirat će studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu, a finalni proizvod će se, uz pomoć tvrtke Alca koja je vodeći distributer hotelske kozmetike u Hrvatskoj, i uz prethodnu širu promociju plasirati na tržište. Projekt je, naglasio je Raos, počeo 1. svibnja i trajat će 14 mjeseci, a njegovi voditelji ističu kako im je cilj da plasman novih sapuna osigura održivost pogona i novouspostavljenog radnog centra i nakon završetka ovog EU projekta.

- Okupili smo kvalitetne partnere kako bi stvorili put da osobe s invaliditetom iskoriste svoj potencijal, da daju najbolje od sebe, stvore svoj integritet i počnu samostalno odlučivati o svom životu - zaključio je Raos.


Divna ZENIĆ RAK

Prvi u Europi

Inovativnost i kreativnost projekta sastoji se upravo u tome što u Europi nema ovakvog pogona, poznato nam je kako nešto slično postoji samo u SAD-u, a projekt vrlo lako može biti preslikan u bilo kojoj regiji ili državi. Buidići da ni cijelo europsko tržište još nije prepoznalo potencijal koji leži u ostacima sapuna koji se mogu reciklirati i ponovno staviti na tržište, u interesu nam je što više širiti svoju ideju, koja je istodobno i rješenje za veliku i dugotrajnu nezaposlenost teže zapošljivih društvenih skupina, kao i za očuvanje okoliša - poručili su Ante Raos i Mihaela Jović Karešin, koji su istodobno i voditelji projekta.

Uštede 15%

Uz smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, jedan od rezultata ovog projekta je i unaprjeđenje konkuretnosti hotelijerskog sektora, te reduciranje operativnih troškova u hotelijerstvu i do 15 posto, naglasili su Raos i Jović Karešin.

Naslovnica Split