Dalmacija Split

‘bijeli krug’

Splitski mobilni timovi stižu upomoć žrtvama nasilja

‘bijeli krug’

Počinje s radom Referentni centar za žrtve nasilja, a ovaj hvalevrijedan projekt za Dalmaciju, Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i za susjedne županije, kreće iz Splita, točnije iz Udruge “Bijeli krug”, uz pokroviteljstvo Grada Splita i Ministarstva pravosuđa, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Split, u partnerstvu s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Splitu.

Ideja za projekt Referentnog centra potekla je iz preporuka Vijeća Europe koja svim članicama EU-a nalaže da do studenog 2015. usklade zakonodavstvo, a posebno praksu u postupanju sa žrtvama.

- Sretni smo što smo veliki dio priprema priveli kraju. Referentni centar imat će mobilne timove za pomoć tako što bi žrtvi odmah nakon dojave došli aktivisti i stručni tim koji će odlučiti treba li joj pružiti samo prvu psihološku ili liječničku pomoć, u slučaju težih ozljeda. – kaže Livija Plančić, predsjednica “Bijelog kruga”.

- Korisnici naše Udruge su uglavnom žene, žrtve obiteljskog nasilja. Isto tako u manjem se broju kao žrtve javljaju muškarci, a “Bijeli krug” pomaže svima bez obzira na spol, rod, godine i status u društvu. Organizirat ćemo i radionicu za djecu koja su sve učestalije izložena vršnjačkom nasilju i nasilju preko interneta - poručuju iz “Bijelog kruga”.

PIŠE: O. Koharević
Naslovnica Split