Dalmacija Split

PRVI TENOR

Fakultetima će odjekivati ‘Klapo moja, bit će bolje...’

PRVI TENOR

Mješovita klapa 'Versi' zapjevat će u dva glasa u čast sveučilišnog projekta

Ubrzo nakon što ga je prošlog ljeta sveučilišni Senat premoćno izabrao za rektora, prof. dr. Šimun Anđelinović je za naš list najavio kako, među ostalim, tijekom svog mandata u dogovoru s Umjetničkom akademijom (UMAS) planira pokrenuti Studij klapskog pjevanja.

Prvi čovjek Sveučilišta naglasio je kako je klapsko pjevanje naše nematerijalno dobro, što je prepoznao i UNESCO, te kako zavrjeđuje da ga se uzdigne na višu razinu. Na tragu te najave, sa Sveučilišta stiže najava kako će s UMAS-om, Festivalom dalmatinskih klapa Omiš i Zakladom “Ljubo Stipišić Delmata” u utorak 28. travnja, u 20 sati, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta potpisati sporazum o međusobnoj suradnji u području visokog obrazovanja, znanosti i umjetnosti u okviru svojih zajedničkih interesa, a sve će biti popraćeno koncertom klapa.

Suradnja će se, kako se ističe, odvijati na znanstvenim, umjetničkim i obrazovnim projektima, te na unapređenju kvalitete nastave, studentskog i standarda zaposlenika u domeni kulture i umjetnosti, a koje su vezane uz klapsko pjevanje.

Ključna riječ: projekt

Time će biti obuhvaćena organizacija tribina, okruglih stolova, radionica i razgovora kroz djelatnost Sveučilišta, Akademije, Festivala Omiš i spomenute Zaklade, a u cilju predstavljanja programa i projekata klapskog pjevanja, te razvoja kulture klapskog pjevanja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nadalje, kako najavljuju sa Sveučilišta, sporazumom će biti obuhvaćeno i poticanje i unapređivanje kulture klapskog pjevanja među njihovim studentima i zaposlenicima, zatim predstavljanje i nastupi klapa u prostorima Sveučilišta i UMAS-a, predstavljanje predstava i programa Festivala i Zaklade na internetskim stranicama i oglasnim mjestima Sveučilišta i Akademije, suradnja u produkciji svih oblika klapskih glazbenih događaja s uključivanjem studenata i nastavnika u kreativne i produkcijske procese rada Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Zaklade “Ljubo Stipišić Delmata”.

Na koncertu, koji će uslijediti nakon potpisivanja sporazuma o suradnji, nastupit će vokalni sastav “Chorus Cantores” iz Vranjica, te pjevači iz našega grada: ženska klapa “Orca“, muška klapa “Mriža”, mješovita klapa “Versi” i mješoviti zbor Umjetničke akademije.

diana barbarić
snimio nikola vilić / cropix

Naslovnica Split