Dalmacija Split

VRATITE NAM IMOVINU!

Albert Pavlović: Država nam otima djedovinu, mletački bedem Priuli je naš

VRATITE NAM IMOVINU!

'U zemljišnim spisima uredno je vidljiva zabilježba postupka povrata, a stavit ćemo i plombu', ističe Pavlović

Hoće li nakon mnogih godina zapuštenosti bedem Priuli, nekad popularno okupljalište mladih, a potom i muzejski prostor, biti stavljen u funkciju? Trenutačno je taj dio baštine u državnom vlasništvu, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ponudio ga je na javnom nadmetanju zainteresiranim zakupcima.

No, članovi obitelji Pavlović, nasljednici nekadašnjih vlasnika nekretnine na iznimno atraktivnoj lokaciji koji se bore za povrat, smatraju da DUUDI, koji mletački bastion daje u petogodišnji najam, postupa nekorektno prema mogućim zakupcima.

– U prethodnom nadmetanju objavljenom u svibnju 2014. bila je dostupna obavijest da se prostor od preko 600 četvornih metara nalazi u postupku povrata imovine. Sada to nisu učinili. Ne znam jesu li ovako postupili iz razloga što im se ranije nitko nije javio. No, bilo bi dobro da oni koji su zainteresirani provjere kod odvjetnika je li im prihvatljiv rizik u koji se upuštaju, jer ako nam se u međuvremenu bedem Priuli vrati, troškovi ulaganja neće biti priznati – napominje Albert Pavlović.

Njegova obitelj više od 25 godina u Uredu državne uprave vodi spor s Općinskim državnim odvjetništvom oko imovine u središtu grada.

– Zadnji put nam je neslužbeno rečeno kako nam država neće vratiti Priuli jer je u bivšoj državi bio obavljen promet nekretninama. Radi se o tome što je Općina Split 1962. godine, kada je bedem nacionaliziran, Priuli dala na korištenje tadašnjoj JNA koja ga je 1986. prodala Skupštini općine, a gradska vlast ga je istog dana prodala Sindikatu čiji je pravni sljednik SSSH. Dakle, više se ne dovode u pitanje naša vlasnička prava, ali nam država i dalje odbija vratiti imovinu iako bi to bilo moralno, jer mi nismo imali koristi od toga što su subjekti bivše vlasti trgovali nekretninom.

Uplatnica - krunski dokaz

Ali, budući da nam ne žele predati djedovinu, morat ćemo dokazati ništavnost davno sklopljenih ugovora. Jedan od argumenata bit će što u zbirci isprava sudskog zemljišnika nema uplatnice koja, prema ugovoru koji je Sindikat sklopio s tadašnjom Skupštinom općine, treba biti dokaz da je objekt i plaćen. Zbog toga SSSH svojedobno nije ni mogao biti uknjižen kao vlasnik – objašnjava Pavlović.

U međuvremenu DUUDI ima pravo iznajmljivati bedem, jer je u dokumentima uknjižena država. Međutim, u spisima je uredno vidljiva i zabilježba da Pavlovići vode postupak povrata oduzete imovine.

– Kad pokrenemo postupak pobijanja ugovora, stavit ćemo plombu tako da one budu vidljive svakome jer je zemljišno-knjižni izvadak javni dokument – dodaje naš sugovornik.

Od državnog ureda nismo dobili odgovore na upućena pitanja, pa tako nismo doznali koja prava jamče zakupcu ako Priuli u roku od pet godina, koliko traje zakup, bude vraćen Pavlovićima. Nisu odgovorili ni zašto su u prethodnom javnom pozivu za podnošenje ponuda istaknuli da se radi o imovini koja je u povratu, a ovoga puta nisu.

Sandi Vidulić
snimio Nikola Vilić / Cropix

KRONOLOGIJA SLUČAJA

1820.  conte Marin Pavlović od tadašnje općinske uprave dobiva u posjed bedem Priuli
1962.  Općina nacionalizira bedem i predaje ga na korištenje JNA
1986.  tadašnja vojska prodaje prostor Skupštini općine koja ga istog dana preprodaje Savezu samostalnih sindikata
1990.  obitelj Pavlović podnosi zahtjev za povrat oduzete imovine
1999.  država se na temelju Zakona o udrugama uknjižuje kao vlasnik
2002.  tvrtka ‘Skladgradnja-Grup’ u vlasništvu braće Žužul uzima u zakup sindikalni objekt
2006.  Ana Knežević, tadašnja predsjednica SSSH, pravnog sljednika socijalističkih sindikata, prodaje Priuli braći Žužul, zbog čega poslije biva osuđena
2015. DUUDI nudi u petogodišnji zakup 601 kvadrat na bedemu, bez navođenja da je postupak povrata u tijeku

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last