Dalmacija Split

olimpijci NA ASFALTU

Maratonci iz 25 zemalja u nedjelju zatvaraju splitske ulice

olimpijci NA ASFALTU
U organizaciji Maraton kluba “Marjan”, u nedjelju, od 9 do 12 sati, održat će se 15. splitski polumaraton.

Kako doznajemo od organizatora, ovogodišnja utrka bit će specifična, jer će se prvi put odvijati ulicama cijeloga grada, a u odnosu na prošle godine, broj natjecatelja narastao je za čak 150 posto, pa će s Rive startati više od 500 sudionika iz 25 zemalja, odnosno s pet kontinenata, među kojima su mnoga zvučna imena s nastupima na olimpijadama u Londonu, Pekingu i Ateni koji će se ovom prigodom naći rame uz rame s našim sugrađanima.

Od favorita izdvajamo natjecatelje iz Kenije, Abela Kibeta Ropu i Henryja Kemboiu, te Mohrajija Lahcena iz Maroka u muškoj konkurenciji, s vremenima ispod jednog sata i dvije minute, te kod žena Agnes Chebet iz Kenije, Zitu Gascer iz Mađarske, Anu Subotić iz Srbije, Slađanu Perunović iz Crne Gore, te vrsnu splitsku maratonku Nikolinu Šustić.

Nova razglednica

Uz snažnu potporu Grada i Županije, značajan doprinos promociji događaja dali su i vrhunski sportaši: Blanka Vlašić, Goran Ivanišević, Dino Rađa, Robert Jarni i Duje Draganja.

- U osmišljavanju staze, nastojali smo uvrstiti sve značajne simbole grada, pa će tako (polu)maratonci “gutati” kilometre od Rive, Marmontove, preko Grgura i Đardina, uz Općinu, prvi put potpuno zatvorenu ulicu Domovinskog rata, vojnu bazu Lora, osjetiti tlo “poljudske ljepotice”, pred kraj pročistiti pluća na našemu Marjanu, te finiširati Zapadnom obalom uz vizure Splita s razglednica - kaže nam Kristian Sindik iz Maraton kluba “Marjan” koji je osmislio događaj koji se po svojoj složenosti atletskog dijela može mjeriti i s Mediteranskim igrama iz 1979. godine.

Građani će morati pripaziti na nedjeljnu privremenu regulaciju prometa, jer će trkači nakon starta s Rive u 9 sati prolaziti kroz cijeli grad, a trasa je duga 21,1 kilometar s ciljem također na Rivi.

Nekonkurentna utrka, takozvana “Splitska milja” započet će odmah nakon početka natjecateljskog polumaratona u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka, a obići će Dioklecijanovu palaču. Na čelu kolone bit će limena glazba, a sudionici će moći kupiti i prigodne majice pomažući u borbi protiv najveće pošasti modernog doba.

Nakon te promotivne trke, u 9.10 sati započet će utrka na pet kilometara za trofej Slobodne Dalmacije u kojoj će sudionici trebati dva puta otrčati ili prošetati od Rive do Banovine i natrag. Za tu utrku najavio se velik broj pojedinaca, učenika osnovnih i srednjih škola, te raznih organizacija i udruga.

                                                                                                                  Merien Ilić, ILUSTRACIJA: NENAD VUKASOVIĆ

PRIVREMENI ORAR

Trkači skreću autobuse prema luci

Iz “Prometa” obavještavaju putnike da će zbog održavanja polumaratona u nedjelju neki polasci na linijama biti ukinuti, a neke linije djelomično će promijeniti trase, pa će tako svi autobusi koji u dolasku prometuju Zvonimirovom prema Tržnici biti preusmjereni prema trajektnoj luci. Privremeno autobusno stajalište bit će na ugibalištu s istočne strane Turističke palače.

Linija broj 3, na polascima s Lovrinca u 8.30, 9 i 9.30 sati, vozit će do trajektne luke, te će se vraćati istom trasom. Autobusi na istoj liniji, ali od Brda prema groblju, neće voziti u 8.45, 9.15 i 9.45 sati. Linije broj 6 i 15 prometovat će iz Vukovarske u Dubrovačku, te Zvonimirovom ulicom do trajektne luke, te istom trasom u povratku. “Osmica” koja kreće sa Žnjana u 8.45 i 9.45 sati ići će do luke i istim smjerom nazad, dok polazaka u 9 i 9.30 sati neće biti.

Linije broj 1, 10, 16 i 32 od 8.30 do 10 sati vozit će Ulicom ZNG-a i Poljičkom do trajektne luke, a vraćat će se istom trasom. Linije broj 12 i 21 neće voziti od 8.50 do 11.30 sati. Što se tiče “sedamnaestice”, polazak u 8.40 sati pomiče se na 8.30 sati, a autobus će u povratku s Trstenika umjesto u Spinut, voziti do trajektne luke. U 9.15, 9.50 i 10.25 neće biti polazaka na toj liniji.

Linija broj 31 neće voziti sa Sukoišanske u 9.15 sati, te u 9.35 iz Vranjica. Autobus na “pruzi” broj 37 s polaskom iz našega grada u 9.30 sati prometovat će iz trajektne luke, s napomenom da se redovni polazak u 9 sati pomiče na 8.50, i to sa Sukoišanske. Linije iz Trogira u 8.15 i 8.45 sati će preko Ulice ZNG-a i Poljičke voziti do trajektne luke.

Linija broj 60 u 9.30 sati krenut će iz luke umjesto sa Sukoišanske, a polazak iz našega grada u 9 sati pomaknut će se na 8.50 sati, ali sa Sukoišanske. Iz Omiša će se u 8 i 8.30 voziti do luke.
N. LULIĆ

Naslovnica Split