Dalmacija Split

Trening za 60+

Fit umirovljenice s Pujanki: Vježbanje nas je pomladilo!

Trening za 60+

Vježbačice vrijedno rade na dovođenju u formu!

Pun pogodak – tako bismo u dvije riječi mogli sažeti hvalevrijednu inicijativu sportske udruge “BodyArt”, Gradskoga kotara Pujanke i splitskog Kineziološkog fakulteta, koji su omogućili umirovljenicima iz ovoga kvarta da besplatno odlaze na tjelovježbu tijekom travnja i svibnja.

Želja im je bila dodatno pokrenuti populaciju zrelije dobi na zdraviji život, ukazati im na blagodati prakticiranja redovitog treninga, ali i dati im pokoji savjet o zdravijem načinu prehrane. Koliko su u tome uspjeli, došli smo u “BodyArt” uvjeriti se iz prve ruke.

Dočekala nas je dupkom puna dvorana odlično raspoloženih umirovljenica, i to u sasvim solidnoj formi, koje su objeručke prihvatile ovu ponudu, a nakon što smo ih pustili da u miru odrade trening, “priveli” smo ih na raport.

– A šta da kažem, ovo nas je preporodilo, ali i pomladilo. Super je, treniramo tri puta tjedno i sigurno ću nastaviti i dalje. Trenerica Mare je, malo je reći, sjajna. Pazi na svaki naš pokret, bodri nas, ali i nasmijava. Svaka čast što su nam ovo omogućili, ovo je odlična gesta prema nama s jadnim penzijama – puna je hvale Jožica Knezović, jedna od četrdesetak novih vježbača.

Među njima je i Zora Livaja, koja se ni sekunde nije dvoumila kad je čula da ima priliku poraditi na formi i figuri prije početka ljeta.

– Dojmovi su izvanredni. Išla sam prije nešto malo na jogu, odem katkad i na Marjan, ali ovo se ne može mjeriti s tim. Znate, mi smo već ljudi u godinama i kad moramo u auto ili na autobus za svaku stvar, to je nama velika faktura.

Tko može platiti trening ispred kuće. Dođem za sekundu, vratim se za sekundu. Osjećam se bolje i poletnije, jer trenerica je zbilja prava i maksimalno se trudi. Sada kad sam krenula, nema odustajanja... – kaže nam gospođa Livaja, kojoj se pridružuje i Sonja Armanini. Za nju je sport svakodnevica, tako da je rado svoje redovite vježbe obogatila i dodatnim besplatnim treninzima.

– Ja vježbam cijeli život, a i dandanas svake nedjelje trčim na Marjanu. Trening je vrhunski, a i drugi kotari mogli bi slijediti ovaj primjer. Odaziv bi sigurno bio velik – poručuje sportski potkovana umirovljenica.

A što ima reći o svojim novim učenicima, koliko su redoviti i koliko se drže njezinih savjeta i preporuka, pitali smo i iskusnu instruktoricu pilatesa Mariju Stipičić.

– Odaziv je bio iznad očekivanja. Na samom startu provjerili smo njihovu formu i rasporedili ih u dvije grupe po dvadesetak članova. Jedna je naprednija i treniraju tri puta tjedna, a druga je za sada na treningu dva puta tjedno. Ne sumnjam da će se, kad uhvate zalet, približiti ovoj prvoj skupini i da će im sport itekako pomoći da se osjećaju bolje.

Radimo uglavnom vježbe istezanja i snage u podjednakom omjeru, cijeli program prilagođen je njihovoj dobi... A u rezultate, s obzirom na to da su pokazali snažnu volju, ne sumnjam.

Najsretnija bih bila kad bi usvojili nove navike i prakticirali ih u budućnosti – zaključuje Stipičić.

PIŠE: Anita Matić,
FOTO: Ante Čizmić/CROPIX


Pregled biorezonancijom

Snježana Šošić jedna je od vježbačica koja je uz besplatne treninge dobila i besplatan pregled biorezonancijom.

– Mene je stvarno poljubilo. Treniram, a i na ovom bezbolnom pregledu dobila sam kompletan pregled svih organa, napravljeni su mi testovi intolerancije na hranu... To me je oduševilo, jer do sada nisam bila na ovakvom pregledu. Ovo je bilo itekako korisno, a sada ću se pridržavati novih pravila prehrane i svesti gluten i mliječne proizvode na minimum – rekla nam je ova umirovljenica s Pujanki.


Dva muškarca među ženama

Premda su se na ovaj poziv na vježbanje prijavile mahom umirovljenice, to nije pokolebalo dva umirovljenika, koji im također prave društvo na treninzima želeći poraditi na muskulaturi.

– Ma kakvi neugodno, zašto bi im bilo? Kamo sreće da se prijavilo još više muškaraca. Zadovoljni su, dobro im ide i to je najvažnije – kaže njihova trenerica.Naslovnica Split