Dalmacija Split

inicijativa

Splitski DC: Vrijeme je za sporazum kojim ćemo partizane i ustaše ostaviti povjesničarima

inicijativa

Hrvoje Bosnić, član predsjedništva splitskog Demokratskog centra

Demokratski centar Split odlučio je pokrenuti inicijativu za simbolično pristupanje Sporazumu o konačnom završetku Drugog svjetskog rata, pozivajući sve političke institucije, predstavnike javnih institucija, udruga i slično da im se pridruže u tome. O čemu je točno riječ, pojasnio nam je Hrvoje Bosnić, član predsjedništva gradskog DC-a.

– Ovih dana svijet se prisjeća i obilježava završetak jednog od najtragičnijih događaja u povijesti ljudske civilizacije – Drugog svjetskog rata. Split također pamti te tragične događaje. No, bez obzira na brojne pokušaje različitih tumačenja nesretnih događaja, oni se neće promijeniti.

Ljudske tragedije ostat će tragične, zločini će ostati zločini, a žrtve će uvijek biti žrtve. I mi to, nažalost, ne možemo promijeniti. Sjećanje na sedamdesetu obljetnicu od okončanja rata obveza je svih nas, međutim naša je poruka da prošlost treba ostaviti povjesničarima i znanstvenicima, a da se svi mi, uključujući dakako i političare, trebamo posvetiti aktualnim problemima koji tište tisuće sugrađana.

Ostaviti prošlost i zagrliti budućnost – to će biti i srž ovog sporazuma, koji još uvije nije napisan, no bit će, a 23. travnja će se predstaviti široj javnosti – kazao nam je Bosnić.

Njemu, kao i stranci, smeta što su bitke, ofenzive, prebrojavanja i prekapanja mrtvih iz Drugog svjetskog rata posebno žestoki, stalni i iznova aktualni.

A tako, makar prema njihovu stavu, ne bi trebalo biti.

– Političke i interesne podjele svoje temeljno ishodište još uvijek imaju u naslijeđu Drugog svjetskog rata, a to opterećuje javni život grada i odvlači pozornost sa stvarnih i bitnih problema Splićana.

Ne želimo da se ova naša gesta shvati kao oblik politikantstva, od toga se treba odmicati i više osluškivati ono što tišti naše građane – poručuje Bosnić, koji drži da će njihov sporazum naići na mnoge istomišljenike, jer mnogi smatraju da je krajnje vrijeme da zaključimo tu daleku ratnu epizodu i krenemo naprijed.

PIŠE: Anita Matić,
FOTO: Jakov Prkić/CROPIX


Sporazum ide na društvene mreže

Uskoro će DC-ov simbolični dokument biti oglašen na društvenim mrežama, te mailom poslan na desetke adresa.

– Očekujemo podršku i dobar povratni odjek. Rezultate ove inicijative objavit ćemo sredinom svibnja na prigodnoj javnoj svečanosti.Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last