Dalmacija Split

UZ PROSVJED BRANITELJA

Općinski sud u Splitu odgodio glavnu raspravu protiv trojice vojnih policajaca iz Lore

UZ PROSVJED BRANITELJA

Foto: Duje Klarić / CROPIX

15.50 - Odgođeno je prvo ročište po regresnoj tužbi protiv bivših vojnih policajaca Tomislava Duića, Miljenka Bajića i Emilija Bungura kojom se od njih traži da plate Republici Hrvatskoj milijun kuna koje su kao odšteta isplaćeni obitelji Gojka Bulovića, civila zarobljenog 1992. godine i preminulog od ozljeda zadobivenih u splitskoj Lori.

Odluka o odgodi donijeta je jer je Jagoda Bungur, supruga Emilija Bungura dan ranije dostavila sudu podnesak i dokumentaciju na koju se trebaju očitovat druga dva tuženika i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je pokrenulo postupak.

Emilio Bungur je inače u bijegu od 2005. godine, a pravomoćno je osuđen na 6 godina zatvora za ratni zločin nad civilima kao i Tomislav Duić koji je kao zapovjednik VIC Lora kažnjen s 8 godina. Najmanju kaznu dobio je Miljenko Bajić, koji se jedini od njih trojice predao te mu je to honorirano nižom kaznom na ponovljenom suđenju kada je osuđen na 4 i pol godine zatvora.

Miljenko Bajić je jedini od trojice tuženih bivših vojnih policajaca došao na ročište u srijedu.

Zbog navedene pravomoćne presude koja ih direktno tereti za smrt civila u tadašnjem zatvoru Lora, među kojima je bio i Gojko Bulović, Općinsko državno odvjetništvo smatra kako moraju nadoknaditi u državni proračun 1.062.678 kuna.

Navedeni iznos je Ministrstvo obrane isplatilo obitelji Bulović na ime nematerijalne štete za gubitak člana obitelji, a trojica tuženih trebali bi ga solidarno, tj. podijeljeno na jednake dijelove, isplatiti u državni proračun zajedno s zakonskim kamatama koje teku od kraja 2008. godine.

Kako joj je suprug u bijegu i nedostupan hrvatskom pravosuđu, Jagoda Bungur ga po njegovoj punomoći zastupa na Općinskom sudu u Splitu. U utorak je podnjela sudu "Poziv za donošenje rješenja o odbacivanju nezakonite i nemoralne tužbe".

Uz podnesak je priložila zahtjev za zaštitu zakonitosti radi zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda za svog supruga, kaznenu prijavu protiv bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajić koju je prije mjesec dana podnjela sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu te članak s jednog od portala pod naslovom "Bajić, Mesić i Josipović u slučaju Lora počonili su veleizdaju". Svi uključeni u postupak se trebaju očitovati na dokumente koji su došli samo dan ranije te je ročište odgođeno do polovice svibnja kako bi se ostavilo vremena da prouče papire.

Sat prije početka rasprave pred sudom su održali skup potpore ratni veterani iz Koordinacije udruga borbenih postrojbi i stradalačkih udruga Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao podrška vojnim policajcima i njihovim obiteljima.

Katarina MARIĆ BANJE 

12.42 - Organizirat ćemo skup potpore pred Općinskim sudom u Dračevcu jer Ministarstvo branitelja želi uništiti egzistenciju triju obitelji naših branitelja zbog nezakonitih odšteta dobivenih na temelju svjedočenja osuđenih četnika - kazao nam je pred današnji skup Željko Batina, predsjednik županijske Hvidre.

Skup je organiziran u povodu ročišta u parnici zbog tužbe Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu koje zastupa RH, odnosno Ministarstvo branitelja protiv vojnih policajaca osuđenih u “slučaju Lora”. Ministarstvo obrane je obitelji sada pokojnog Gojka Bulovića, civila koji je 1992. bio zarobljen u Lori, isplatilo odštetu od 1.062.678 kuna.

Kako su za njegovu smrt, zbog ratnog zločina pravomoćno osuđeni Tomislav Duić, tadašnji zapovjednik centra u Lori te vojni policajci Miljenko Bajić i Emilio Bungur, protiv njih je ODO u Splitu pokrenulo regresni postupak. Od bivših vojnih policajaca tužitelj traži u ime naknade štete cijeli iznos od 1.062.678 kuna uvećan za zatezne kamate i parnični trošak od dana podizanja tužbe 2009. U srijedu je na sudu u Dračevcu ročište u tom postupku.

- Zbog greške Ministarstva branitelja protuzakonito se isplatila odšteta za duševne boli obitelji Bulović te se sada želi uništiti egzistenciju triju obitelji. Kad se cjelokupni iznos od preko milijun kuna podijeli na tri dijela, svaka obitelj morat će isplatiti više od 300.000 kuna plus kamate Ministarstvu obrane.

Međutim, na snazi je Zakon o službi u oružanim snagama iz 1985. godine, još od bivše Jugoslavije, koji navodi da se u slučaju ratnih djelovanja takve odštete ne isplaćuju te je jasno da je obitelj Bulović dobila odštetu nezakonito. Osim toga za presudu u “slučaju Lora” i odluku o odšteti presudni su bili iskazi četnika koji su osuđeni na 20 godina robije zbog ratnih zločina, a koji su dolazili svjedočiti u Hrvatsku - kaže Batina.

Katarina MARIĆ BANJE

Zatvor i bijeg

Tomislav Duić osuđen je u postupku “Lora 1” za ratni zločin nad civilima na Županijskom sudu u Splitu na 8 godina, a Emilio Bungur na 6 godina zatvora te su oba u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Na 4 i pol godine zatvora osuđen je, prema istoj optužnici, i Miljenko Bajić, kojem se sudilo ponovno nakon što je proveo u bijegu 6 i pol godina. Duića i Bungura čeka i suđenje u slučaju “Lora 2” zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.

Okupljanje

Ratni veterani iz Koordinacije udruga borbenih postrojbi i stradalačkih udruga Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije okupit će se kao podrška vojnim policajcima i njihovim obiteljima pred Općinskim sudom u Splitu. Žele ukazati na neodrživost ovakvih postupaka kojima se krši zakon, navode u svom priopćenju, u kojima se izvrću službeni dokumenti Republike Hrvatske.


Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last