Dalmacija Split

VOZAČIMA ŽIVCI VEĆ NA REZERVI

Banovina gradi garaže na Sućidru i Mertojaku za 30 milijuna kuna!

VOZAČIMA ŽIVCI VEĆ NA REZERVI

Plan gradskih službi je i da se postojeće parkiralište u Krležinoj ulici nadogradi

Mukama po parkiranju za dobar dio stanovnika gradskog kotara Sućidra nazire se kraj. Grad je pokazao sluha za rješavanjem ovog problema i uskoro će prionuti i na konkretne radnje kako bi se u tom kvartu realiziralo čak tisuću novih parkirališnih mjesta koja će se sagraditi do konca sljedeće godine.

Prvo bi se krenulo u nadogradnju postojećeg parking prostora u Krležinoj ulici (smještenog poviše Velebitske ulice), nakon čega će doći na red i gradnja velike garaže u Vukovarskoj, za koju je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Projektna dokumentacija

Uz Sućidar, Grad planira i rekonstrukciju garaža na vozilima dupkom napunjenom Mertojaku. Novosti vezane uz ovu problematiku iznijeli su nam Ante Krželj, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju, i Dražen Pejković, savjetnik gradolačelnika za prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

- Prema GUP-u Splita i urbanističkim planovima za Sućidar i Mertojak, moguće je uz Velebitsku ulicu na Sućidru i Poljičku ulicu na Mertojaku, i to južno od HEP-a, rekonstruirati velike javne parking površine i garaže na način da se izvedu dodatne etaže. Za navedene lokacije u tijeku je izrada projektnog zadatka te će se u najskorije vrijeme javnom nabavom izabrati izvođač radova na kojeg bi se prenijela obveza da u ime i na račun Grada Splita izradi projektnu dokumentaciju, ishodi građevinsku dozvolu i izvede radove. U prvoj fazi, na Sućidru je planirano realizirati 200 parkirnih mjesta, a na Mertojaku dodatnih 200 parkirnih mjesta. Procijenjena vrijednost radova za obje lokacije iznosi oko 10 milijuna kuna, doznajemo od predstavnika gradske vlasti.

Oni napominju kako će se u drugoj fazi projekta, tijekom 2016. godine, uz Velebitsku ulicu na Sućidru, prema istom modelu, izgraditi i dodatnih 200 parkirnih mjesta. Što se tiče one veće, obližnje garaže koja bi se trebala graditi uz sućidarsku ambulantu, i to na četiri etaže, Grad će je riješiti po nekom od modela javno-privatnog partnerstva.

Roda: Samo bez odugovlačenja...

- S obzirom na ograničene novčane iznose u gradskom proračunu, za realizaciju dodatnih parkirališnih kapaciteta, u koje spada i ovo, planiramo javnim natječajem, prema nekom od modela javno-privatnog partnerstva, pokrenuti izgradnju novih parkirališnih kapaciteta. Na Sućidru je urbanističkim planom predviđena izgradnja velike garaže s tržnicom i športskim igralištima, kapaciteta oko 600 parkirnih mjesta. Procijenjena vrijednost radova za tu garažu iznosi oko 20 milijuna kuna, a provedbu natječaja prema navedenom modelu, planiramo realizirati tijekom ove godine. Završetak izgradnje velike garaže na Sućidru planiran je do kraja 2016. godine, konkretni su podaci koji stižu iz Grada.

Naravno da im se silno raduje i predsjednik ovog kotara Damir Ćosić Roda.
- Ovo je ogroman kvart, s 18 tisuća ljudi, koji već godinama očajnički mole da se ovom problemu stane na kraj. Bilo je i vrijeme da se donese ovakva odluka i krene s projektom. Garaža u Krležinoj, i to u onom njezinu jednosmjernom dijelu, bit će spasonosna, jer tu je po cijeli dan krkljanac s automobilima. Nakon nje dolazi na red i ova veća, smještena uz ambulantu, koja će zadovoljiti potrebe tamošnjih stanara. Nadam se da će se u Gradu držati rokova i da neće biti odugovlačenja - zaključio je Ćosić Roda.

Anita Matić
snimio paun paunović / cropix

I u Vrazovoj ulici još 200 mjesta

U Vrazovoj ulici, na Visokoj, 90-ih je godina počela gradnja garaže, za koju je ishođena građevinska dozvola. Za njezin dovršetak potrebno je ishoditi izmjenu građevinske dozvole. U tijeku je izrada projektnog zadatka za potrebnu dokumentaciju. Dovršetkom te garaže dobilo bi se oko 200 novih parkirnih mjesta, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko četiri milijuna kuna. Tijekom ove godine bit će izrađena potrebna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, a gradnja garaže realizirala bi se tijekom 2016., kažu Krželj i Pejković.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last