Dalmacija Split

najveća zvijezda - kolinda

Splićani konačno došli pameti i dostojno ispratili najluđi dan u godini

najveća zvijezda - kolinda
Lud luduje o godinu, a pametan o fašniku – kaže stara izreka. Ako je suditi po njoj, Splićani su konačno došli pameti, pa su nakon nekoliko uistinu otužnih karnevalskih sezona, odlučili dostojno ispratiti najluđi dan u godini.

Lagali bismo kada bismo rekli da je bilo spektakularno kao u Riju ili profinjeno kao u Veneciji, no zbivanja Pokladnog utorka ipak su, barem donekle, uspjela opravdati epitet najluđeg grada na svitu.

Istina, na tradicionalnoj pučkoj fešti, sudjelovalo je svega nekoliko stotina ljudi, ipak unatoč hladnoj buri, ni buke, ni plesa, ni dobre zabave večeras nije nedostajalo.

Iako su organizatori pozivali, i prethodnih deset dana maskenbal usmjeravali k slavljenju ljubavi, Splićani od tradicije nisu odustali pa su si dali truda i sve što ih smeta javno ismijali.

Najviše je pogrda i ove godine palo na račun političara, pa je tako cijeli jedan gimnazijski razred postao zlatna mladež HKS-a (Hrvatske korumpirane stranke), a maska koja je izazvala najviše oduševljenja među prolaznicima bila je Kolinda.

- Večeras sam ja vaša predsjednica. Imam zlatne špic postole i bolja sam i od originala – poručio je maskirani muškarac spremno pozirajući brojnim fotoaparatima.

Paradirali su rivom likovi iz Ratova zvjezda, Gospodara prstenova, ali i čitav harem sultanija. “Oh, happy day“ pjevale su iz sveg glasa vesele redovnice, a skupina venecijanskog plemstva dala je splitskom krnjevalu dašak glamura. Desetak Arapa doputovalo je iz dalekih Ujedinjenih Emirata kako bi preuzeli naftu iz Jadranskog mora.

- Nafta je naša, platit ćemo dobro, bit ćete zadovoljni – kratko su poručili.

Rad organizatora, Udruge Centar plesa, u konačnici trebao bi se pozitivno ocijeniti, no opaska im definitivno ide zbog kasnog početka programa. No, nakon 21 sat, kada je već jednom započeo, stvari su se ipak malo zahuktale.

Rasplela se tema ovogodišnjeg zaljubljenog krnjevala, pa je rasplesana povorka i ludovanje po Peristilu zadnje što je meštrovica Penelopa (Nives Ivanković) otplesala. Dok je zajedno s maškarama svih generacija mrdala bokom na Gangam style i popularnu Shakirinu Waka waka, krnje, dvometarska krpena lutka, koji ju je trebao čuvati, dok se Odisej ne vrati s mora, poslan je na suđenje.

Proglašen je kriv po svim točkama optužnice, koja naravno nije bila laka. Na kosti su mu, osim Penelopine nevjere, stavili i cijeli niz teških optužbi. Zbog ljubavi prema pravu i pravdi Krnjevalske države, sudilo mu se časno i pošteno, a optužen je za nemoral, nevjeru, laži, nekulturu, nečist kapital, medijsku manipulaciju, loše uvjete u Zološkom vrtu, mito i korupciju, ovrhe i blokade. Stoga je glavom platio na Gatu Sv. Nikole.

Šta je bilo, bilo je. Vladavina maškara i njihove meštrovice Penelope je završena, otplesli su svoje. Odisej se već sutra vraća u Banovinu, i opet sve po starom. A Splićanima jedino ostaje ufati se da će im, budući da su ipak ludovali o fašniku,  ova godina biti pametnija.  

Tihana Marović
Foto: Mario Todorić / CROPIX

Zbogom mesu

Samu riječ karneval mogli bismo s latinskog prevesti kao “zbogom mesu“. To naravno nije slučajno jer nam slijedi 40 dana korizme, posta i molitve. Već na Čistu srijedu ili Pepelnicu, u svim crkvama, na jutarnjim i večernjim svetim misama, održat će se obred pepeljanja. Večernju svečanu svetu misu u 18 sati u katedrali Svetoga Duje predvodit će mons. Marin Barišić. 

Naslovnica Split
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last