Dalmacija Split

kad se male ruke slože...

Split je konačno dobio krnjeval kakav zaslužuje

kad se male ruke slože...
Malo volje, mašte, socijalne osjetljivosti i vedrog duha i Split je konačno dobio krnjeval kakav zaslužuje! Nakon nekoliko, uglavnom zbog lošeg vremena i neuspjele organizacije, otužnih sezona Udruga Centar plesa uspjela je zainteresirati, rasplesati i dobro zabaviti sve sudionike karnjevala.

Baš kako nalaže tradicija, s puno buke kako bi se otjerali svi zli duhovi, velike i male maškare plesale su na Rivi cijelo subotnje jutro, a spontano su im se pridružili i prolaznici. Odabir subote kao glavnog dana proslave vladavine maškara, pokazao se kao pun pogodak, a i iznimno lijepo vrijeme dalo je svoj doprinos.

No, većinu je ipak najviše oduševio izvrstan potez društveno osjetljivih organizatora. Posljednjih mjeseci organizirali su radionice za osobe s posebnim potrebama, te ih aktivno uključili u karnevalska zbivanja.

Osigurali su maske za presretne štićenike centra Juraj Bonači, a Udruzi Srce omogućen je poseban koncert. Inspirirani svojim najdražim pjevačem, Matom Mišom Kovačom, zalijepili su brkove i nešto malo manje od sat vremena, zajedno s razdraganom publikom pjevali njegove hitove. Cijelo jutro širila se i ljubav.

Nakon djece, maskirali su se i psi, pa je bijeli maltezer postao žuti leptirić, a zlatni retriver car Dioklecijan s lovorovim vijencem na glavi. Riječ je o paškarama, karnevalu kućnih ljubimaca, s humanitarnom notom. Sudionici su uplaćivali kotizaciju za sudjelovanje na račun Udruge Sehaliah, a sav prihod je otišao za pomoć napuštenim splitskim ljubimcima.

Više od 15 DJ-eva priređuje techno spektakl u Đardinu, a subota navečer proći će u znaku salse. Najplesne maske birat će se već šestu godinu zaredom, a odabrat će se čak sto pobjednika, koji će u nedjelju točno u podne, otploviti na plesnom karnevalskom brodu i karnjevalsku zabavu nastaviti na morskoj pučini.

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U SUTRAŠNJOJ SLOBODNOJ DALMACIJI

Piše Tihana Marović
Snimio Božidar Vukičević/Cropix
Naslovnica Split