Dalmacija Split

ALARM S MARJANA

Veterinarka i aktivist upozoravaju: Dok nadležni odlučuju o preseljenju, u ZOO-u životinje - ugibaju

ALARM S MARJANA

U marjanskom kavezu ostala je samo jedna majmunica, tvrde aktivisti

U iščekivanju izgradnje novog zoološkog vrta, za koji se još uvijek ne zna ni kada, ni gdje, ni s koliko će novca eventualno biti realiziran, životinje u marjanskom ZOO-u, zbog neadekvatnih uvjeta, trebale bi se što prije izmjestiti, no i s njihovim transferima na neka ljepša i adekvatnija mjesta ima evidentnih problema.

Tajnik udruge “Terra” Ibrahim Agačević tvrdi da je dobar dio životinja na Marjanu mogao biti na novim adresama, no zbog tromosti i nebrige Grada još su gdje jesu. A u međuvremenu je dobar dio njih - uginuo.

Banovina bez reakcije

- Upozoravat ću javnost o ovome problemu konstantno, jer osim jako loših uvjeta, u ZOO-u se životinje pogrešno hrane, a briga oko njihova zdravlja nije na primjerenoj razini. Silno sam razočaran što je velika entuzijastica i stručnjakinja Eva-Maria von Wick pronašla novi smještaj za niz splitskih životinja diljem Europe. Šest puta o tome je tražila očitovanje, odnosno reakciju Grada, no ona je izostala - tvrdi Agačević, pokazujući i pismo njemačke veterinarke upućeno Siniši Kuki, pročelniku gradske Službe za kulturu i umjetnost.

U njemu se, među ostalim, veterinarka pita zbog čega je prošlo toliko vremena od njihova posljednjeg kontakta, podvlačeći da su u tom razdoblju nepotrebno uginule neke životinje, koje su danas mogle “imati prekrasan život na boljim mjestima”.

- Svi majmuni mogli su biti prebačeni u Nizozemsku, no nažalost od njih četiri (jednog mužjaka i tri ženke), danas je u Zoološkom vrtu samo jedna ženka. Gdje su drugi? - pita se Eva-Maria von Wick, moleći da se pobrinu makar za majmunicu i još dva dikobraza, ostavljajući u prilogu kontakt s centrom u Nizozemskoj koji je spreman prigrliti splitske egzote.

Sove i supovi - kritično

Veterinarka upozorava i na kritično stanje crne lunje, sove ušare i bjeloglavog supa, koji će uginuti vrlo skoro ako ne promijene prebivalište, te predlaže smještaj u Slavoniji za jelena lopatara, čiji se broj, kako tvrdi, sa 13 spustio na svega sedam.

- Dolazim do zaključka da je protivno odlukama bivšega poglavarstva i sadašnjega Gradskog vijeća namjera zapetljati stvar i prolongirati cijeli proces preseljenja, jer je to očito nekome u interesu. U interesu životinja, koje bi trebale biti prioritet, sigurno nije. Apeliram na nadležne da se što prije uhvate u koštac s problemom i riješe stvar. No već sada su ostavili dojam da su naše vlasti neozbiljne, kada se mjesecima nisu dostojne niti javiti - poentira Agačević.

anita matić
snimio duje klarić / cropix

Grad: Divlje vrste nije lako ‘izvoziti’

Na optužbe o inertnosti Grada i sve veći broj uginulih životinja prozvani pročelnik Kuko poziva se na proceduru ishođenja prijeko potrebnih dozvola:

- Gradsko vijeće donijelo je zaključak o novoj lokaciji zoološkog vrta i azila za životinje u Splitu te su zadužene stručne službe Grada za njegovu realizaciju, ali i ravnatelji ustanova i njihova upravna vijeća. Stoga je potrebno zaključak provesti prema odredbama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, a za svaki premještaj živih primjeraka divljih vrsta unutar područja EU-a i prema trećim zemljama potrebno ishoditi potvrde koje izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode - kaže Kuko.
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last