Dalmacija Split

privatizacija

Otplovi li 'Jadroplov' iz Splita, kadeti će nam otići na 'stranca'

privatizacija
Namjera države da privatizira 'Jadroplov', pri čemu budući vlasnik uopće ne bi morao zadržati sjedište kompanije u našem gradu, izazvala je zabrinutost na Pomorskom fakultetu i u srednjoj Pomorskoj školi.

Strukovna učilišta od svojih su početaka vezana uz splitskog brodara, jer nekada i danas odraditi kadeturu na 'Jadroplovu', kojeg stariji još uvijek zovu nekadašnjim imenom 'Jadroslobodna', bio je prvi korak za generacije domaćih nautičara i strojara.

Prof. dr. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta, jedan je od onih koji smatraju da bi se mogućim odlaskom kompanije zauvijek izgubio vrijedan dio pomorske tradicije grada, ali i cijele Dalmacije.

- Ako se novi vlasnici odluče na preseljenje 'Jadroplova', to će definitivno biti gubitak za naš fakultet, splitsko pomorstvo, kao i za grad.Što se tiče ukrcaja naših studenata, mogu reću da nam je domaći brodar uvijek izlazio u susret primajući i više vježbenika nego što im je možda objektivno trebalo na floti - kaže dekan Račić.

Njegovo mišljenje dijeli i Dragan Pavelin, ravnatelj Pomorske škole.

- Čujte, nadam se da do preseljenja splitskog brodara ipak neće doći. Pomorski ugled našega grada bio bi nezamisliv bez 'Jadroplova'. Takav potez sigurno će imati određeni negativni utjecaj i na našu školu, jer dio učenika odradi kadeturu na njihovim brodovima iako većina svoje prve vijađe ipak plovi na 'strancu'. Odlazak svake firme iz našega grada je gubitak, a kako neće biti kada se radi o 'Jadroplovu', njegovim pomorcima, zaposlenicima u direkciji i na floti. Na žalost, takav je kapitalizam... - zaključuje Pavelin.

Podsjetimo, u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) znatno su izmijenili uvjete prodaje kako bi novi vlasnik lakše pronašao put od većinskog paketa dionica 'Jadroplova'. Ukupna cijena državne kompanije, s flotom od osam brodova, sa 149 milijuna kuna, snižena je na 139 milijuna kuna. Ono što je stručnu javnost diglo na noge je potpuno brisanje prvobitne obveze da se tehničke i upravne aktivnosti moraju zadržati u Splitu tijekom pet godina nakon preuzimanja tvrtke.

Takvi uvjeti prodaje privukli su interes mnogih investitora i brodara. Za sada je poznato da samo 'Brodosplit' jamči ostanak 'Jadroplova' u Splitu.

denis krnić
Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last