Dalmacija Split

krnjeval

Odisej Baldasar povjerit će grad vjernoj Penelopi Nives

krnjeval

Nives Ivanković odbijat će udvarače kao Penelopa / Arhiv CROPIX

Procijenivši valjda kako nema smisla susjedima Kaštelanima, poznatim meštrima karnevala, raditi konkurenciju, Grad je ove godine prepolovio novčanu svotu za Spli’ski krnjeval s 400.000 na 200.000 kuna. No, usprkos tome, čini se da je pred našim sugrađanima vrlo zanimljiv i prilično originalan pokladni program, ovaj put u režiji Udruge “Centar plesa”, na čelu s Miljenom Chovanom.

Za početak, sigurni smo da će biti zanimljivo vidjeti poteštata Ivu Baldasara u ulozi Odiseja, a karnevalsku meštrovicu Nives Ivanković kao njegovu vjernu Penelopu. Naime, ove se godine vrijeme karnevala poklopilo s Valentinovom, pa će, najavljuju organizatori, sve biti u duhu ljubavnih, ali i plesnih motiva. Karnevalski slogan bit će “Zapleši i pokaži svoje pravo lice”.

Karneval će službeno početi iduće subote, 7. veljače, i to gradonačelnikovom, odnosno Odisejevom predajom ključeva Grada Nives Ivanković, alias Penelopi. A kad se Odisej otisne brodom na pučinu, Penelopa ostaje s udvaračima i pokreće veliki Zumba plesni party!

Fešta maski i plesa

– Kako se u “Centru plesa”, bivšoj diskoteci “Masters”, pleše čak dvadesetak plesova, za ovu godinu očekuje nas drukčiji – plesni krnjeval. No osim plesa, Split će živjeti karnevalskim životom prepunim programom tijekom cijelih 10 dana i noći unatoč upola manjem odobrenom budžetu naspram prijašnjih godina, sve do 17. veljače – doznajemo od Mariane Pivalice, event menadžerice u Gradskoj turističkoj zajednici.

Naglasak ovogodišnjeg maskenbala bit će i na dječjim povorkama i pratećem programu, a organizatori najavljuju da će se posebno kvalitetno odraditi povorke za djecu u subotu, 14. veljače, te u ponedjeljak, 16. veljače, posebno za mališane iz dječjih vrtića. Novost je i krnjevalski Boat party za koji će ulaznicu dobiti 100 najboljih maski odabranih tijekom subotnjih plesnih programa.

Paškare za kućne ljubimce

U Đardinu je najavljena cjelodnevna velika zabava “Love carnival rave”, te veliki službeni after party u klubu “Jungla”. Od plesnih ritmova očekuju nas plesni događaji: 6. Salsa maskenbal te Tango pod maskama, Funky town i Retro Love Carnival uz DJ Brothers.

Za kućne ljubimce priremljene su Paškare uz bogate nagrade. Nisu zaboravljena ni djeca s posebnim potrebama, za koju se organiziraju posebne karnevalske radionice tri tjedna prije krnjevala, te je planirano njihovo sudjelovanje u performansima u Gradu. Također posebno za njih je organiziran “Ples s Anđelima”, disco-program u Clubu “Vanilla”.

Na sam Pokladni utorak, 17. veljače, program počinje u 21 sat formiranjem povorke, šentencu će se u 22 sata čitati na Peristilu, a Krnje će platit glavom u 23 sata na Gatu sv. Nikole. Na Rivi će sve do ponoći trajati koncert splitskog groove benda “Funk Zapa”.

DIANA BARBARIĆ

POKLADNI RASPORED

7. veljače - početak Krnjevala
14. veljače - dječja povorka
16. veljače - dječji vrtići
17. veljače - spaljivanje Krnje


Naslovnica Split