Dalmacija Split

sajam oružja

Kuvajćani u Spaladium Arenu dolaze po 120 hrvatskih oklopnjaka

sajam oružja

Puška VHS Hs Prokikta iz karlovačkog ‘HS Produkta’

Od 22. do 24. travnja ove godine Split će ponovo biti centar srednje i jugoistočne Europe u prezentaciji novih dostignuća u industriji oružja i vojne opreme. Izložba “Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA”, koja je od 2011. godine uvrštena u svjetski kalendar međunarodnih vojnih izložbi postala je tradicionalni događaj koji se u dvogodišnjem ritmu održava u Hrvatskoj, a u organizaciji tvrtke “TNT Productions” iz SAD-a.

Sponzor manifestacije je Vlada uz snažnu potporu Ministarstva obrane. Sa ASDA-om Split se pridružio gradovima poput Pariza, Moskve, Londona i Abu Dhabija u kojima se održavaju slične manifestacije.

Arapske delegacije i izraelski koncern

U Spaladium Areni generali, vojni atašei, diplomati, trgovci oružjem i ostali gosti moći će na licu mjesta vidjeti hrvatsko tehničko i tehnološko vojno blago, ali i inozemnu “vojnu zlatninu” koja može biti zanimljiva Hrvatskoj i zemljama regije. Ova je izložba vrlo važna za domaću namjensku industriju i prezentaciju njezinih proizvoda, od borbenih vozila AMV iz pogona “Đure Đakovića”, “Brodosplitovih” ophodnih brodova, pa do svjetski poznatih pištolja iz karlovačkog “HS Produkta”, jurišne puške VHS, te kaciga “Šestan Buscha” iz Preloga.

Ovaj će vojni sajam, kako se očekuje, proći u znaku delegacija s Bliskog istoka. Riječ je o vojnim predstavnicima najbogatijih arapskih zemalja poput Omana, Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije, Bahreina, ali i Izraela te Libije.
Zanimljivo je da je “Đuro Đaković” ušao u uži krug izbora u Kuvajtu čija vojska treba 120 oklopnih vozila, pa su realne šanse da naš proizvođač tenkova i oklopnjaka iz Slavonskoga Broda taj vrijedni posao dobije. “Đakovićev” adut oklopnjak Patria AMV teško da će biti neprimjetan u dvorani u Lori.

Oklopnjaci iz ‘Đure Đakovića’ uvijek plijene pažnju
Odluka da se život domaćeg borbenog zrakoplovstva produži remontom MiG-ova u Ukrajini utjecala je na odluku da se proizvođači zrakoplova neće prezentirati na ovogodišnjem sajmu, osim švedskog SAAB-a koji je sa svojim borbenim lovcem JAS-39 gripen u stalnoj i tihoj kampanji. Sasvim sigurno, neće se pojaviti ni Rusi, koji su, prema ocjeni stručnjaka, pored Šveđana dali najpovoljniju ponudu za obnovu naše borbene eskadrile. S druge strane, na vojnom sajmu u Beogradu redovito se pojavljuju.

Bit će tu i određeni broj tvrtki s područja opremanja vojnih brodova i brodogradilišta, ponajprije “Brodosplit” koji, nakon što je dobio posao flotne obnove HRM-a i Obalne straže, s projektom ophodnog broda cilja i na inozemna tržišta.

Baldasar domaćin

Prezentirat će se i izraelski vojni koncern „Rafael“ koji je, kako se šuška, dobio posao opremanja hrvatskih ophodnih brodova s oružanim sustavima.

Očekuje se dolazak hrvatskog vojnog i političkog vrha, kao i nove predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović. Prvi put na sajmu, u svojstvu splitskoga gradonačelnika pojavit će se i Ivo Baldasar koji će domaćim i inozemnim gostima poželjeti dobrodošlicu.

Mnogi će reći - kakvi oklopnjaci i haubice, narod je gladan i bez posla, treba održati socijalni mir. Ali, zaboravlja se da se vojna kuna izravno ili neizravno uvijek vraća u privredu. Vojna industrija, kao i u većini zemalja, vuče ostale segmente industrije. To više ako se zna da Hrvatska godišnje izveze oružja i vojne opreme u vrijednosti višoj od 150 milijuna eura.

denis krnić

Brojke:

- 150 milijuna eura vrijednosti oružja i vojne opreme godišnje izveze Hrvatska

- 25 službenih delegacija bilo je na sajmu 2013.

- 100 izlagača prezentiralo je svoje proizvode u Spaladium Areni prije dvije godine

- 3500 posjetitelja bilo je na sajmu koji se 2013. godine održao u Spaladium Areni


Naslovnica Split