Dalmacija Split

GLAVA U ŠKOLSKOJ TORBi

Roditelji traže rješavanje problema: Trebaju li djeca ginuti da bi se obnovila zebra na Skalicama?!

GLAVA U ŠKOLSKOJ TORBi

U gradskoj upravi tvrde da će obnoviti i poboljšati sporni prijelaz

Banovina je nalog dala u zadnji čas, jer skoro 10 godina koliko se borimo za bolju signalizaciju i vidljiviji pješački prijelaz na Putu Skalica, ne prođe mjesec, a da se ne dogodi nesreća u kojoj strada dijete na putu do škole. Srećom, do sada nije bilo smrtnih slučajeva, ali zar nam to treba da bi se nešto i napravilo - ogorčeno govore roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu “Skalice”.

Njihovi zahtjevi napokon su urodili plodom. Godinama ih je žuljala “zebra” kod školskog igrališta koja nije bila kvalitetno obilježena, pa su djeca bila na “meti” nesavjesnih vozača.

- Prometni znak postavljen je na suprotnoj strani i samim time je manje vidljiv. Zbog neodržavanja zelenih površina prekriven je krošnjom drveta, tako da ga vozači baš i ne mogu vidjeti. Kada tome dodamo nepropisno parkirane automobile kojih su prepuni nogostupi s obje strane ulice, a nekad i na samoj zebri, naša su djeca potpuno nevidljiva, a i vozači su nemarni kao da i njihovi mališani tuda ne idu u školu - kaže Nataša Paradžik Brajić, jedna od zabrinutih majki.

‘Za ruku’ kroz četiri trake

O količini roditeljskog straha dovoljno govori činjenica da majke i očevi sa Skalica dovode “za ruku” i svoje starije školarce, potvrđuje naša sugovornica, koja poput ostalih roditelja znatno sigurnijim smatra pješački prijelaz u Ulici Hrvatske mornarice koja ima četiri trake, ali i semafor. Tražili su veće policijske kontrole, postavljanje uspornika ili svjetleće signalizacije, no ništa se nije događalo.

‘Kažnjavali smo sve nesavjesne vozače koji ugrožavaju
djecu, a to ćemo i dalje činiti’, poručuju iz Policijske uprave
Policajci bi, kako nam kažu, ispisali poneku kaznu, a ostatak odgovornosti prebacili bi na nadležne gradske službe. No, iz policijske Službe sigurnosti prometa tvrde kako su uradili sve što je u njihovoj mogućnosti.

- Policija sukladno ovlastima obavlja kontrolu i nadzor prometa te smo u više navrata kažnjavali i kažnjavat ćemo sve vozače koji ne postupaju po propisima. To ono što spada u naše ovlasti, a obnova signalizacije je u domeni Grada - ističe Mladen Šerić iz Policijske uprave.

Stalno ignoriranje

Gradska Služba za komunalno održavanje nakon višegodišnjeg apeliranja roditelja i ravnatelja OŠ “Skalice” tijekom prosinca dala je nalog da doradi pješački prijelaz.

- Temeljem prigovora roditelja, Školskog vijeća i ravnatelja obavit će se uvid u stanje prometnog znaka te obnoviti postojeći pješački prijelaz i to u žuto-bijelu kombinaciju boja. Tim pješačkim prijelazom na Putu Skalica koristi se veliki broj školske djece, a cilj nam je povećati razinu sigurnosti pješaka - naglašava Damir Babić, voditelj gradskog Odsjeka za ceste i promet.

Unatoč tome što su u Banovini uvažili zahtjev koji su godinama neuspješno “gurali”, roditelji sa Skalica pitaju se mogu li doista biti zadovoljni činjenicom da su im trebale godine da odgovorni u nadležnim službama uvaže potrebe građana radi kojih i postoje.

Piše Katarina Lujak
snimio božidar vukičević/cropix

Naslovnica Split