Dalmacija Split

VODIČ ZA BIRAČE

Istekla vam je ‘osobna’, a želite glasati? Brzo idite po potvrdu u Vukovarsku 1

VODIČ ZA BIRAČE

Svi koji su 28. prosinca odlučili izići na predsjedničke izbore s osobnom iskaznicom kojoj je istekao rok valjanosti, na biračkom mjestu mogli su tek – poljubiti vrata, jer su brisani s popisa birača. Čak i oni koji su pred biračke kutije došli s važećom putovnicom, taj dokument nije im vrijedio, nisu mogli dati svoj glas jednom od kandidata.

To je, naime, vrijedilo za one koji su s nevažećom “osobnom” došli bez prethodnih predradnji, odnosno bez da su zatražili potvrdu o glasovanju u Uredu državne uprave. Oni koji su to učinili, glasali su bez administrativnih poteškoća.
Stoga na znanje, svi koji iz bilo kojeg razloga nisu stigli zamijeniti svoje nevažeće osobne iskaznice, ne moraju nužno propustiti drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati u nedjelju, 11. siječnja. Evo što trebaju napraviti da bi ostvarili svoje građansko pravo.

– Osobe kojima je istekla osobna iskaznica mogu se javiti u Ured državne uprave i danas (petak, op.a.), ali i na sam dan izbora, i to od 7 do 19 sati, u terminu kada su i otvorena birališta, te zatražiti potvrdu za glasovanje ili takozvanu “plavu” potvrdu, nakon čega mogu nesmetano pristupiti biralištu.

Da podsjetimo, što se tiče glasača na području našega grada i županije, oni se po potvrdu mogu javiti u Vukovarsku 1, treći kat, soba 60, i neće biti nikakvog problema. Potvrde izdaju nadležni uredi u Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača, odnosno diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu, za birače koji nemaju prebivalište u RH – kazali su nam u Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

A. MATIĆ

DO KUTIJA U TRI KORAKA

1. Javiti se u Ured državne uprave, Vukovarska 1/III, soba 60
2. Zatražiti tzv. plavu potvrdu za glasovanje
3. Pokazati potvrdu na standardnom biračkom mjestu


Naslovnica Split