Dalmacija Split

splitski cvit

Danica Zaić: Dječja je duša poput dijamanta

splitski cvit

‘Našim učenicima osmišljavamo i vrijeme koje provode izvan klupa, razvijajući njihovo samopouzdanje’, naglašava ravnateljica Zaić /Jakov Prkić/CROPIX

Obično se kaže “Tko pjeva zlo ne misli”, a to vrijedi i za Splićanku Danicu Zaić, nastavnicu glazbene kulture i ravnateljicu u Osnovnoj školi “Slatine”, te kandidatkinju za “Splitski cvit”, prestižno priznanje Udruge “Naš kvart”.

U osmoljetki na splitskom dijelu Čiova naša sugovornica radi već više od 30 godina.

– Prvi stalni posao zasnovala sam 1978. u Slatinama koja je tada bila područna škola OŠ “Marjan”, kao učiteljica glazbene kulture, te sam do školske godine 1997./98. radila u Splitu i Slatinama. Tada započinjem ravnateljski posao u OŠ “Slatine”, a tu funkciju obnašam i danas – kaže Zaić.

Cijeli svoj radni vijek, dug 35 godina, posvetila je, kako ističe, školi, ali i pjevačkim zborovima te se stalno usavršavala sudjelujući na međunarodnim simpozijima i seminarima za zborsku glazbu radeći sa svjetski priznatim pedagozima. Rad s djecom je ispunjava i zato rado ističe poznati moto slatinske škole:

– Dječja je duša kao dijamant: ne može svijetliti ako svjetlost ne prima! – naglašava ravnateljica i podsjeća kako je 1997. postojala realna opasnost da se mala otočna škola - ukine.

– Tadašnja ministrica prosvjete Ljilja Vokić posjetila je školu, te je nakon susreta s učiteljima i predstavnicima mjesta donijela odluku o osamostaljenju škole u Slatinama – prisjeća se Danica.

Uz trud oko organizacije rada ove male i jedine splitske otočne škole, s velikim entuzijazmom započeli su uređenje, opremanje i adaptaciju školske zgrade, izgradnju vježbališta, oplemenjivanje okoliša, obnovu zapuštenih maslinika i školskog vrta, osnivanje učeničke zadruge “Prizidnica”...

– Kroz školski preventivni program nastojimo aktivno djelovati u kvalitetnom osmišljavanju slobodnog vremena učenika, razvijajući njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Provodimo projekte Vještina uspješnog učenja i BUBA (bistar um bez alkohola), te surađujemo s pojedincima, ustanovama i udrugama kao što su “Split zdravi grad” i Centar za borbu protiv ovisnosti – kaže Danica Zaić.

Škola u javnosti ostavlja razne “tragove” kao što su magneti s dalmatinskim, slatinskim i školskim motivima, bedževi s motivima iz učeničkog života, ekosapuni, maslinovo ulje u ukrašenim bočicama pregače s ručno oslikanim slatinskim receptima... Upravo počinju i s projektom Slatinska baština, čiji je cilj proučiti povijest mjesta u svim segmentima života.

Danica Zaić uskoro će u mirovinu, no, kako ističe, neće mirovati već će zajedno s mlađima čuvati Slatine od zaborava i pjevati, jer kako smo rekli na početku: “Tko pjeva zlo ne misli.”

ojdana koharević

Prijavite kandidatkinje!

Kandidatkinje za nagradu “Splitski cvit” možete predložiti na adresu elektroničke pošte [email protected] ili izravno Udruzi “Naš kvart”, Vinogradska 55.


Naslovnica Split