Dalmacija Split

splitska luka sezonu završila s rekordnim brojem putnika

Trajektna luka Split: veliki promet i masna zarada

splitska luka sezonu završila s rekordnim brojem putnika

Kroz splitsku Trajektnu luku je u prvih devet mjeseci ove godine prošlo tri milijuna i 476 tisuća putnika, što je porast od devet posto u odnosu na prošlu godinu. Brojka od preko 600 tisuća i 240 vozila potvrđuje porast prometa vozila od pet posto. Ove visoke brojke iznio je Joško Berket Bakota, ravnatelj splitske Lučke uprave, najavivši povećanje putnika i vozila u idućim godinama.

 - Bilježimo porast prometa u svim segmentima. Samo u domaćem prometu bilježimo porast od čak 10 posto. Tako smo 2007. godine imali dva milijuna i 890 tisuća putnika, a ove godine već više od tri milijuna. Nama su “gužve” dobrodošle. Naravno, riječ je o gužvama koje imaju glavu i rep – kazao je ravnatelj Berket Bakota.

Branko Grgić, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave, osvrnuo se na proteklo desetogodišnje razdoblje rada Uprave.

 - Od lučkih pristojbi uprihođeno je 100 milijuna kuna koje smo uložili u unaprjeđenje postojeće infrastrukture i gradnju nove. Jedan od većih zahvata bio je produženje Gata svetog Petra. Tim smo zahvatom omogućili pristanak većih brodova i bolju protočnost prometa kroz luku. O razrješenju slučaja “Dalmacijavino” ovisi početak vanjskih vezova, na koje bismo prebacili cjelokupan međunarodni promet – kazao je državni tajnik Grgić.

                                                                                                                        DENIS KRNIĆ

Naslovnica Split