Dalmacija Split

tribina 'društva marjan'

"To što se ne znaju granice Marjana, odgovara najviše graditeljskom lobiju"

tribina 'društva marjan'
Na otvorenoj tribini, koju je organiziralo Društvo Marjan, večeras se pokušalo pojasniti zašto je Društvo Marjan podnijelo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Javne ustanove za upravljanje Park - šumom Marjan. Kažemo - pokušalo, jer je tribina ukazala na ono što građane uistinu interesira. U dvoranu Centra Zlatna vrata stalo je gotovo dvjestotinjak Splićana, većinom Marjanskih starosjedioca i vlasnika nelegaliziranih objekata, članova Udruge Merjan.

Srđan Marinić, predsjednik Udruge Marjan, pokušao je predstaviti način rada JU, gradske ustanove zbog čijeg je, kako kaže - nerada i dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća.
- Javnoj je ustanovi dano na upravljanje i zaštitu jedno od najdragocjenijih gradskih područja, no obuhvatom Park šume Marjan se manipulira, to je i prvi razlog zašto smo prijavili vodstvo ustanove - kazao je Marinić.

Drugi je razlog taj što Ustanova, po Udruzi, radi protivno svim Zakonima, pa se tako, kako je rečeno, u šumi čija ustanova za održavanje godišnje od grada Splita prima sedam milijuna kuna - nije nikada pojavio „šumarski čekić".
- Ni gradonačelnik, ni dogradonačelnici, ni pročelnici nitko nije imao sluha saslušati nas kada kažemo da postoje ozbiljni problemi stručne naravi u Javnoj ustanovi, čak 86 posto sredstava ide na plaće uposlenika, kojih je više od 50, a među njima nema ni jednog licenciranog šumara, niti je Ustanova ikada zatražila da joj se izda ta licenca - kazao je Marinić, dodavši:
- To je slikovito kazano kao da u prometu baš nitko nema vozačku dozvolu!

No, kao što smo vam već rekli - stanovnici Marjana su pokušali doći do riječi, pokušali ukazati na svoje vitalne probleme.
- Mi čuvamo javne interese, a vas more privatni problemi - kazali su im članovi Društva, no starosjedioci se nisu dali.
- Kupi, pa šetaj, jedan je od duhovitijih komentara - dobačenih iz publike.

/ Jakov Prkić / CROPIX
Naime, stanovnicima Marjana nije upitna granica Park šume.
- Pokušaj sastavljanja Plana gospodarenja Park šumom jednostavno ne ide bez komunikacije sa privatnim vlasnicima, nas je oko pet tisuća vlasnika, ko nas je ikada išta pitao - zapitao se pred svima Goran Jugović, predsjednik Udruge Merjan.

Osvrnuo se i na optužbe kako Javna ustanova ništa ne radi na sprječavanju nelegalne gradnje - kazavši kako su upravo oni do sada prijavili više nelegalnih graditelja, od kojih je čak desetak dobilo nalog za rušenje.
- Nitko vas neće rušiti - kazao je Marinić, sugerirajući kako se graditeljski lobi koristi nelegalnim graditeljima kako bi i sami došli do građevinskih dozvola za neka buduća građenja po Marjanu.

Kontaktirali smo i ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park - šumom Marjan, Roberta Koharevića, no nije bio voljan komentirati podizanje kaznene prijave, kazavši kako će sve što ima reći - kazati u srijedu, kada će se obratiti javnosti.

MILENA BUDIMIR
Naslovnica Split