Dalmacija Split

UTRKA ZA DIONICE

Škver bi kupio ‘Jadroplov’ za 152 milijuna kuna

UTRKA ZA DIONICE

Ostala dva kandidata ponudila su niže iznose za kupnju kompanije

Nakon što je u srijedu istekao zadnji dan drugog kruga prikupljanja obvezujućih ponuda, u utrci za privatizaciju “Jadroplova” ostale su samo tri tvrtke: “Brodosplit”, “Tankerska plovidba” iz Zadra i “Vogemann holding”, brodarski ulagač iz Hamburga.

Kako neslužbeno doznajemo u Centru za restrukturiranje i prodaju, ustanovi koja vodi postupak prodaje državnog udjela u splitskom brodaru, sve tri kompanije obavile su dubinsko snimanje poslovnih knjiga i do isteka roka dostavile ponude za kupnju “Jadroplova”.

Kako se može čuti, škver je dao najvišu ponudu od čak 152 milijuna kuna, umjesto 130 milijuna koliko država traži za većinski paket od 70 posto dionica.

“Brodosplitova” ponuda uključuje i dokapitalizaciju “Jadroplova” za 130 milijuna kuna. “Tankerska plovidba” i “Vogemann holding” su također dali obvezujuće ponude, no ponuđeni iznos za paket dionica je niži, a također nisu pružene, kako doznajemo, adekvatna bankovna jamstva.

Kako će završiti novi pokušaj privatizacije brodarske kompanije za sada je još uvijek teško prognozirati. No, ponuda splitskoga brodogradilišta zadovoljila je uvjete natječaja, jer predviđa proširenje flote i zapošljavanje novih pomoraca.

Sve analize ukazuju na situaciju da će se, ako se “Jadroplov” ne privatizira i bez unosa prijeko potrebnog novca dokapitalizacijom, sa sadašnjim trendom poslovanja brzo će doći trenutak kada se tekuće obveze, uključujući i plaće, neće moći podmirivati bez prodaje najmanje jednog broda godišnje. Odlazak jednog po jednog broda na bubanj značio bi definitvan kraj kompanije sa 67-godišnjom tradicijom.

Podsjetimo, u ambiciozno zamišljenom prvom krugu prikupljanja ponuda interes je iskazalo čak 14 ponuđača. Očekivano, inozemne kompanije brzo su se ohladile kada je u natječaj stavljena stavka petogodišnje zabrane preseljenja sjedišta “Jadroplova” iz Splita i obveza zadržavanja flote pod hrvatskom zastavom, uz zapošljavanje samo domaće posade.

Denis Krnić
snimio Ante čizmić / CROPIX

Naslovnica Split