Dalmacija Split

ostaje da vidimo...

Ministar KBC-u Split obećao zapošljavanje sestara, uređenje Ginekologije, početak informatizacije, objedinjenog hitnog...

ostaje da vidimo...
Dobije li KBC Split pola onoga što je tijekom posjeta u utorak obećao dr. Siniša Varga, ministar zdravlja, korisnici bolničkih usluga vjerojatno će ga proglasiti najboljim šefom zdravstvenog resora u povijesti. Naime, ministar je, prema riječima dr. Kolje Poljaka, sanacijskog upravitelja KBC-a, svjestan vrijednosti bolnice i njezinih potreba, pa će na sve moguće načine pokušati iznaći sredstva i resurse kako bi KBC dobio sve ono u čemu je deficitaran.
– Ministar nam je obećao zapošljavanje novih medicinskih sestara, kojih zaista nedostaje u bolnici. O brojkama ne bih sada govorio jer se moramo još usuglasiti s Ministarstvom. Što se tiče nabave novih radioloških uređaja, a ponajprije mislim na MSCT i MR koji su nam iznimno potrebni, ministar je istaknuo da je KBC apsolutni prioritet za kupnju tih uređaja, kako bi se smanjile postojeće liste čekanja – kazao nam je dr. Poljak.

Neiskorišteni kvadrati

Ministar Varga je, za razliku od svog prethodnika dr. Rajka Ostojića, koji za to tijekom boravaka u Splitu nikada nije imao vremena, posjetio staru Ginekologiju, odjel koji već više od tri godine trune unutar KBC-a. Na 2400 kvadrata neiskorištenog i devastiranog prostora moglo bi se u bolnici svašta napraviti, proširiti Klinika za kirurgiju, urediti operacijsku dvoranu Neurokirurgiji... Podsjetimo, građevinsko uređenje tog prostora s kupnjom opreme koštalo bi oko 35 milijuna kuna.

– Ministar je istaknuo kako bivšu Ginekologiju obavezno treba urediti. Dao nam je i punu podršku u nastojanjima da sredstvima Europske unije izgradimo objedinjeni hitni bolnički prijam koji je nužan zbog aktualnih teškoća s 18 bolničkih prijama koji se nalaze na 16 lokacija – dodao je čelnik KBC-a.

Splitska bolnica je, kako smo već pisali, jedan od rijetkih hrvatskih bolničkih centara koji još u potpunosti nije informatiziran, no i to će se uskoro promijeniti.

– Dobili smo dozvolu dr. Varge da započnemo potpunu informatizaciju, odnosno da počnemo s pisanjem natječaja. Ujedno, prošlog je petka objavljeno javno nadmetanje APN-a za energetsku obnovu Križina, najvećeg javnog objekta u Hrvatskoj koji će se urediti na taj način. Tim projektom će se na bolničkoj zgradi urediti fasada te izmijeniti svi prozori i vrata kako više ne bismo nepotrebno gubili energiju za grijanje toga velikog prostora – zaključio je dr. Poljak.

ivica marković

Grad će 'progurati' cestu

Ministar Varga je s gradonačelnikom Ivom Baldasarom razgovarao o načinu na koji bi Banovina mogla pomoći boljitku KBC-a. Na tom je sastanku dogovoreno kako će Grad učiniti sve kako bi se pristupna cesta za novo rodilište što prije privela svrsi, a pomoći će i u izgradnji i planiranju novih parkirališta unutar KBC-a.


MOGUĆI POMACI

- zapošljavanje medicinskih sestara
- uređenje stare Ginekologije
- početak informatizacije
- otvaranje objedinjenog hitnog prijama


Naslovnica Split