Dalmacija Split

kapunjere niču svakog dan

Kaos na Žnjanu: čak 95 posto objekata širi se ilegalno

kapunjere niču svakog dan

Sto boja, dvjesto stilova, a ništa splitsko ni dalmatinsko

Čak 95 posto ugostiteljskih objekata raštrkanih po svim stranama žnjanskog platoa rade u svojevrsnom prekršaju. Vlasnici plažnih kafića, zabavnih klubova i dječjih igrališta ne poštuju koncesijsko odobrenje, odnosno djeluju izvan dopuštenih granica, potvrdio nam je to Davor Marasović, gradonačelnikov savjetnik za komunalne poslove.

Marasović nam je kazao kako su komunalni redari prije desetak dana obavili kontrolu na terenu i utvrdili poražavajuće stanje: gotovo pa nitko se ne drži propisane površine za poslovanje koja po koncesiji iznosi 12 metara četvornih plus štekat. Svi koji su “zapasali” više negoli im pripada neće proći “lišo”, a budući da iz Grada najavljuju učestale komunalne kontrole, uskoro će se znati jesu li nadzori postigli željene rezultate.

– Budući da utvrđeno stanje kod većine ugostitelja nije u skladu s izdanim koncesijskim odobrenjem, izrečene su im kazne koje trebaju platiti u sljedećih nekoliko dana ili će ih gradske službe prijaviti nadležnim inspekcijama. Koncesionari trebaju zatražiti proširenje površine, koje im Vijeće za koncesije može odobriti, ali ne mora – kazao je Marasović, koji je istaknuo da su svi objekti tamo privremeno, dok se Žnjan ne uredi prema važećem planu.

Koliko će to privremeno stanje potrajati, nije izvjesno, no broj “privremenih” objekata, nabacanih na vrijednu javnu površinu bez ikakvog plana i reda stalno raste, a o njihovu prostornom usklađenju, pa makar i toliko spominjanom – privremenom, ne promišlja se. Kaotična situacija na terenu, na kojem se prožimaju pečenjarnice, fast foodovi, dječji zabavni parkovi, kafići... izgleda dosta zbunjujuće, a dodatno se mnogi ne mogu oteti dojmu da se montažni objekti množe ko gljive nakon kiše.
Objekti su, prema važećim propisima, privremeni!?

Objekti u nastajanju

Evo, i jučer smo, prvog dana bez dosadne kiše, učinili đir i mislite li da nismo naišli na nove objekte u nastajanju?! Ali i na nezadovoljne kupače, koji cijeli taj prostor vide kao urbanističku šaku u oko.

– Evo san tila poslat dicu po sladoled. Al kad san pogledala okolo, shvatila san da će se u ovoj mreži ugostiteljskih kućica negdi zagubit. Ovde nema nikakvog reda, ovo je pravi vašar. Šteta, a s tolikin prostoron moglo se čudo napravit – rekla nam je mlada mama Lucijana, koja nije osamljena u tom stavu.

Prije neki dan je i gradska vijećnica Marijana Puljak iz Inicijative “Za pametne ljude i pametan grad” uputila prosvjednu notu, uz opasku na kontinuirani rast tamošnjih objekata. Koliko je uopće objekata na tom prostoru i koji je postupak potreban za ishoditi koncesiju na tom, ionako “zagušenom” prostoru.

Na Žnjanu trenutačno radi 26 objekata ugostiteljske ili sportsko-rekreacijske namjene, kazao nam je Mladen Kokan, voditelj gradskog Pododsjeka za komunalno redarstvo, a još tri bi također uskoro trebala otvoriti svoja vrata gostima. Banovina od izdavanja koncesijskih odobrenja godišnje uprihodi oko dva milijuna kuna.

Anita Matić
foto: Duje Klarić / cROPIX

20 prekršajnih naloga ispisali su komunalni redari tijekom akcije na Žnjanu.

10.000 kuna iznosi najveća kazna za tvrtke koje ne poštuju komunalne propise.

Devet akcija zbog buke

Koliko često objekte na Žnjanu posjećuje sanitarna inspekcija i je li na terenu naišla na nepravilnosti, pitali smo Josipa Jagića, glasnogovornika Ministarstva zdravlja.

– Početkom srpnja u noćnim satima obavili smo nadzor zajedno s policajcima i ovlaštenom tvrtkom za mjerenje buke. Tom prilikom nijedan ugostiteljski objekt nije se isticao prekomjernom bukom. Na području žnjanskog platoa česta pojava da mladi iz svojih vozila u noćnim satima puštaju glasnu glazbu, pa se stječe dojam da je to buka iz kafića. Krajem srpnja obavljano je devet nadzora na ovom području, prilikom čega su utvrđeni manji nedostaci i poduzete mjere – kazao je Jagić.
Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last