Dalmacija Split

KAP ZA ŽIVOT

Apel iz splitskog KBC-a: Građani, darujte krv da ne moramo otkazivati operacije!

KAP ZA ŽIVOT
Ako se tijekom sljedećih nekoliko dana nešto drastično ne popravi, u splitskom KBC-u mogli bi se uskoro početi otkazivati operativni zahvati, a sve zbog nedostatka krvi i krvnih pripravaka.

Naime, splitska bolnica, odnosno Centar za transfuzijsku medicinu, ima zaliha krvi za dva do tri dana, dok je optimalno stanje kada se ima zaliha krvi za pet do sedam dana.

– Zadnjih dana povećala se potrošnja krvi i krvnih pripravaka u KBC-u. Javnost mora znati da KBC Split krvlju i krvnim pripravcima opskrbljuje i ostale medicinske ustanove u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i u Šibensko-kninskoj.

Naše mjesečne potrebe iznose 2100 doza krvi, što bi značilo da nam 2100 ljudi iz dviju spomenutih županija svakog mjeseca mora dati krv kako bismo pokrivali potrebe.

Do sada smo mjesečno u prosjeku dobivali između 1600 i 1700 doza, ali mjesec koji je pri kraju jako je podbacio. U srpnju smo dobili 1113 doza krvi, iz čega je jasno da to nije dostatno za naše potrebe – kaže dr. Jela Mratinović-Mikulandra, pročelnica Centra za transfuzijsku medicinu.

Ipak, ovo je prvi put da u ovoj godini, odnosno tijekom ovog ljeta, pišemo o nedostatku krvi u KBC-u Split, budući da su se s dosadašnjim manjkom krvi dobro pokrivali uz pomoć ostalih transfuzijskih centara u Hrvatskoj.

– Preraspodjelom krvi iz drugih centara zatvarali smo naše mjesečne potrebe. Jako su nam pomogli iz Centra za transfuzijsku medicinu iz Osijeka, iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, te iz Varaždina.

Najviše nam nedostaje krvne grupe 0+ i 0-, ali pozivamo i sve ostale davatelje s ostalim krvnim grupama da se odazovu na naš poziv da dobrovoljno daju krv i nekome spase život. U utorak (danas) radit ćemo od 7 do 15 sati, a u srijedu i četvrtak od 7 do 18 sati.

Neka dođu svi oni koji su voljni dati svoju krv za pomoć drugima – ističe dr. Mratinović-Mikulandra.

ivica marković, foto: luka gerlanc / cropix

2100 doza krvi iznose prosječne mjesečne potrebe u splitskoj bolnici

1113 doza krvi prikupljeno je tijekom ovog mjeseca

Naslovnica Split