Dalmacija Split

(skoro) lito vilovito

More život znači: ronioci čistili dno, svit se banjava, a picigin igra

(skoro) lito vilovito

snimio: Vladimir Dugandžić / Cropix

Upovodu Svjetskog dana zaštite okoliša, ronioci iz Hvidre, u suradnji s Hrvatskim ronilačkim savezom, Gradom, Turističkom zajednicom i Županijom, jučer su održali ekoakciju čišćenja podmorja zapadne obale. Sudjelovalo je dvadesetak ronilačkih udruga iz Hrvatske i BiH.

– Riječ je o središnjoj županijskoj akciji kojom se približavamo tristotoj akciji u kojoj je naš klub sudjelovao. Iako su mnogi mislili da otpada neće biti jer je zapadna obala nedavno otvorena, uvijek ga ima: plastični kontejner za smeće, bicikl, alat za čišćenje brodova... Naš je cilj očuvati more za sve naše naraštaje – kazao nam je Kamilo Čuljak, predsjednik REK Hvidre Split, dodavši da se uzduž Jadrana jučer održalo još tridesetak sličnih događanja.
Među ronilačkim klubovima koji su se odazvali pozivu na čišćenje splitskog akvatorija bio je i RC Osijek.

– Mi smo bili pri Službi za zaštitu i spašavanje na poplavljenim područjima u Slavoniji, a nama su u pomoć u tim teškim trenucima pristigle i brojne ekipe iz Dalmacije. Redovito se odazivamo ovakvim akcijama i došli smo ovdje pomoći da vam grad bude ljepši – rekao nam je Antun Slivka iz RC-a Osijek.

A na Bačvicama optimalno – dubina mora do pet centimetara, u zraku 25 stupnjeva i u moru malo manje. Još nije zapeklo kako zna. Uskoro će deseto, jubilarno Prvenstvo svita u piciginu. Ne manjka ni gledatelja, a bogme ni natjecatelja.

– Osim žena! Daj, pozovite natjecateljice, nek se jave, nek sudjeluju – zavapio je Branko Bosanac, tajnik Ekološkog društva “Picigin Bačvice”, organizatora jedinstvenog natjecanja.

Gledajući prvu “paku” kvalifikacija i razigranu petorku ekipe “Jedini normalni”, palo nam je na pamet da bi možda bio red pred zakonom zaštititi i način navijanja.

– Očale kupi! – to je nakon promašaja dobio od vlastitoga suigrača jedan od članova “Normalnih”.
– Ako si za ovo doša, moga si komotno ostat doma – dobacio je drugi.

Na drugom se kraju ekipa iz Podvodno-istraživačkoga kluba “Mornar” prihvatila čišćenja podmorja: većinom plastičnih čaša i boca.

A plaža puna svita!

nikolina lulić

Nije loptica, nego balun


Kako igraju picigin, pokazat će nam idućeg vikenda gosti iz Novog Sada, Medulina, Malog Lošinja i Herceg Novog. Samo za njih pokrenuta je i Jadranska liga u piciginu.

– Jednostavno je prepoznati Splićane među silom svijeta na Bačvicama – objasnio nam je Mark iz Londona:
– Svaki od njih ima u ruci lopticu!


Nije loptica, Mark, nego balun, ali to je malo nezgodno prevesti...

Naslovnica Split