Dalmacija Split

medicinski gps

Najsuvremenija tehnologija u KBC-u Split: navigacija nas vodi do tumora u mozgu

medicinski gps
Jučer je u Kliničkom bolničkom centru uspješno obavljena prva operacija tumora na mozgu uz pomoć posuđene neuronavigacije. Operativni zahvat su, uz pomoć suradnika, obavili dr. Željko Bušić, šef splitske Neurokirurgije i dr. Božidar Bulović, neurokirurg. Pacijentica nad kojom je zahvat proveden bila je stara 66 godina, a operaciji je prisustvovala i reporterska ekipa Slobodne Dalmacije.

- Operacija je prošla u najboljem mogućem redu. Uređaj pomoću kojeg smo radili, tzv. neuronavigacija, dala nam je mogućnost da precizno pristupimo tumoru i izvadimo ga bez oštećenja okolnog, zdravog tkiva mozga.
Tako izveden operativni zahvat, koji je trajao oko pet i pol sati, u odnosu na slične, ali “uobičajene” operativne zahvate, ugodniji je operateru za raditi, budući da on u svakom trenutku zna gdje se nalazi u vrlo osjetljivu prostoru glave pacijenta, a kudikamo je sigurniji i za samog pacijenta - objašnjava nam dr. Bušić.

Kamera

Taj famozni neuronavigator sastoji se od kamere koja stoji na svojevrsnoj pomičnoj nozi, a ona gleda prema orijentiru koji se nalazi u neposrednoj blizini glave pacijenta. Pacijent leži na operacijskom stolu u punoj anesteziji. Ova navigacijska tehnologija može se usporediti s GPS uređajima, odnosno satelitskim navigacijama. Sustav po “narodnom jeziku” pokazuje operateru gdje se točno nalazi u glavi pacijenta i kamo treba ići na putu do tumora.
Ujedno, u sklopu ove opreme je i veliki ekran na kojemu se vidi mapa pacijenta koji je podvrgnut operativnom zahvatu, a koja je prije operacije unesena u sustav kao što je CT ili MR radiološki uređaj. Za ovu pacijenticu mapu je izradio dr. Ante Buča, šef splitske Radiologije. Jedan ovakav sustav košta od 190 do 350 tisuća eura, a njegova cijena ovisi o softveru i instrumentima.

Prva neuronavigacija “svjetlo dana u Hrvata” ugledala je još 2003. godine na zagrebačkom “Rebru”. Zatim su 2006. godine kupljene tri ovakve neuronavigacije i to bolnicama u Dubravi i Vinogradskoj, te Klinici za traumatologiju. Sve su - naravno - u Zagrebu. Onda je Odjel ORL-a 2008. godine - pogađate, na “Rebru” u Zagrebu, kupio također jednu neuronavigaciju. Posljednja, druga i nova neuronavigacija kupljena je za bolnicu u zagrebačkoj Dubravi 2013. godine.

Treba li pogađati i naglašavati da Split nema još ni jednu!

Za sedam dana

Kako doznajemo, da se kojim divnim čudom dogodi da se netko odluči KBC-u Split kupiti neuronavigaciju, ona može bolnici biti isporučena u roku od sedam dana. U tom slučaju splitski pacijenti ne bi morali na operativne zahvate na mozgu - kakvom smo jučer svjedočili - ili na kralježnici, putovati “glavom za skalpelom” u Zagreb.
Osim više neuronavigacija u Zagrebu, takvi uređaji postoje još u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu i u albanskoj metropoli Tirani.

Možda je vrijeme i da je Split dobije, jer su splitski neurokirurzi pokazali da i oni znaju baratati najsuvremenijim uređajima 21. stoljeća.

ivica marković

Stručna ekipa

U timu koji je jučer obavio prvu operaciju uz pomoć neuronavigacije u Splitu bili su i dr. Dorijan Kuščević, anesteziolog, Sanja Kučak, medicinska sestra instrumentarka, Nela Marasović, medicinska sestra instrumentarka i Željana Stipanović, anesteziološki tehničar.


Naslovnica Split