Dalmacija Split

'dernek' po gradu

Slavlje splitskih maturanata: harmonike svirale, ‘cajke’ se pivale - Čačak se preselio pod Marjan

'dernek' po gradu

Splitski maturanti jučer su se o svom poslu, bez organizirane zabave, oprostili od srednjoškolskih klupa. Tulum je počeo oko podne po zidićima i kafićima oko škola, pa se krenulo prema Bačama, a veselica će se za mnoge od njih nastaviti u ‘Imperiumu’

Za razliku od svojih zagrebačkih vršnjaka, splitski maturanti nemaju norijadu, organiziranu balalajku na zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja. U Splitu, tradicionalno, zadnji dan škole maturanti o svom poslu i više onako spontano, “di ih noge odnesu”, naprave privatnu zabavu.

Tulum počne u kasnim jutarnjim satima po zidićima i kafićima oko škole, a onda se popodne obično ekipa skupi na Bačama i tamo nastave bučno druženje uz pjesmu. Finale bude u nekom od kafića ili disku. Tako je bilo i prije dvadesetak godina, kada su vaši reporteri slavili završetak srednje, samo što su se tada uz gitaru pjevale pjesme Daleke obale, Đavola, Miše, Olivera, Magazina, Divljih jagoda...

Tako je, uvjerili smo se na vlastite uši i oči, bilo i jučer, samo je muzika bila totalno drukčija. Red cajki, red tamburaša, a glavni instrument je bila harmonika.

Fešta do zore

– Ne bi čovik reka da smo u Splitu. Pari Čačak. Ili Kakanj – komentirao je i sredovječni prolaznik gledajući raspojasanu ekipu iz Srednje prometne koja je okupirala Teslinu ulicu. Najbučniji su bili vozači i prometni tehničari, kojima je “na dugmetari” udarao ritam Kruno Kolar.

– Šta će nama šoferima kuća... – orilo se sve u šesnaest, a tako će biti, najavili su nam jučer ujutro maturanti, sve dok današnja “Slobodna” ne dođe u trafike.

– Počeli smo slavit u četvrtak navečer u prostorima Udruge Torcida Bilice. Tamo nikome ne smetamo i tako smo dočekali jutro. Sad ćemo malo ovuda oko škole, a onda di završimo... Nije nas briga šta Grad ne organizira norijadu. Ala, koja glupa rič – govore nam Luka Pelivan, Ana Marin, Jurica Matoš i Pino Dodig, sve prometni tehničari pred kojima je uskoro državna matura, a onda kud koji.

Sličan program imali su i njihovi školski kolege Željko Matas, Filip Bešlić i Darijo Buljubašić, koji su najavili da će tulumarit cijelu noć, najvjerojatnije u “Imperiuma”.

A di će nakon srednje?

Netko na faks,netko u Njemačku

– Ili biro ili Njemačka. Nema trećeg. Nema ode kruva – znalački će Darijo Buljubašić.

Malo optimističniji glede budućnosti, ali i spremniji za nastavak obrazovanja, bila je ekipa zrakoplovnih tehničara i tehničarki koji su nosili majice s natpisom “Zrakoplovna gimnazija”.

Da im svima napišemo ime? Ajde dobro: Daniel Deković, Josipa Lažeta, Vedrana Brkić, Matea Karuza, Anamarija Šore, Luka Čikotić, Ana Brtvić, Nikolina Parlov, Vedrana Bilić, Helena Kudrić, Mirta Tanasković, Ivica Kafadar i Matea Baraban.

A sad izjava?

– Sad ćemo tu malo pit i pivat, a onda u “Blue Eyesa”, pa Bače, pa “Imperium” – kažu zrakoplovci.

Idemo dalje do “Blue Eyesa”, popularnog okupljališta splitskih maturanata. Cure iz kulture, odnosno 1. i 2. gimnazije, već u podne su bile na stolovima, na njima majice s prepoznatljivim znakom Adidasa, samo što ispod piše “A di sad?”. Stvarno, di sad?

– Na fakultet, Split ili Zagreb – govore nam Lana, Jelena, Petra i Marija, maturantice 4.c 2. gimnazije i nastavljaju plesati na pjesmu koja ide ovako “Hej vuče, lopove, sve ti oči govore, oči su ti crvene, zaljubljen si u mene”. Ko to piva? Goga Sekulić.

– Ne znaju bidni šta ih čeka. Najbolje je onima šta su pali godinu – zaključuje kolega fotoreporter.

diana barbarić, foto: duje klarić / cropix

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last