Dalmacija Split

bravo!

U angiodvorani KBC-a Split u pet mjeseci spašeno 200 pacijenata

bravo!

U timu stručnjaka su pet intervencijskih radiologa, na čelu s dr. Lianom Cambj- Sapunarom, pet radioloških tehničara i četiri medicinske sestre instrumentarke

Da splitski intervencijski radiolozi nisu 13. siječnja ove godine započeli s radom na novom angiografskom uređaju u novoj angiografskoj dvorani KBC-a Split, više od 200 pacijenata kojima je od tada do danas pružena liječnika pomoć na ovom uređaju ili ne bi bili među živima ili bi morali preživjeti putovanje vozilom Sanitetskog prijevoza iz Splita do neke od bolnica u Zagrebu kako bi im se spasio život.

- Sve su to bili pacijenti s teškim oboljenjima, koji bi, umjesto da budu podvrgnuti minimalno invazivnim intervencijskim zahvatima, bili operirani na klasični način, koji je puno duži, teži, kompliciraniji i skuplji, ili bismo ih morali prevesti u Zagreb - kazuje dr. Ante Buča, specijalist radiologije i subspecijalist neuroradiologije, koji je predstojnik kliničkog Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

Inače, prijevoz jednog takvog pacijenta u Zagreb košta 12 tisuća kuna, pa ako uzmemo da bi svaki drugi bio prevezen u Zagreb, prijevoz njih stotinjak koštao bi 1,2 milijuna kuna, dok angiografski uređaj kupljen KBC-u Split košta sedam milijuna kuna.

Široka paleta postupaka

Prof. dr. Ante Buča
- Na novom angiografskom uređaju radimo čitavu paletu dijagnostičkih i intervencijskih postupaka. Prvenstveno radimo endovaskularne zahvate na aorti, rekanalizacijske zahvate na perifernim arterijama (besprotočne krvne žile ponovno čine protočnim, op.a.), renalnim arterijama, te supraaortalnim ograncima.

Radimo i lokalne trombolize (otapanje ugrušaka koji dovode do moždanog udara), arterijske embolizacije radi zaustavljanja krvarenja (puknuće aneurizme ili krvne žile), embolizacije ili kemoembolizacije tumora (zaustavljanje krvarenja okolnog tkiva i tada se tumor jednostavno izvadi vani, op.a.)....

Sve se radi minimalno invazivnim intervencijskim zahvatima koji spašavaju ljudske živote u intervencijskoj i neuroradiologiji - kazuje dr. Buča.

S obzirom na novi uređaj “Siemens” koji je koštao oko sedam milijuna kuna i na vrhunsko obučeni kadar, splitska radiologija u samom je vrhu hrvatske radiologije, ali se može mjeriti i sa svim europskim radiologijama.

- Imamo pet intervencijskih radiologa, na čelu s dr. Lianom Cambj-Sapunarom, pet educiranih radioloških tehničara i četiri medicinske sestre instrumentarke obučene za rad u angiodvorani.

Ovaj naš tim vrhunskih stručnjaka radi 24 sata dnevno 365 dana u godini, uvijek je netko u pripravnosti i možemo odgovoriti na sve zadatke koji se pred nas postavljaju - zaključuje dr. Buča.

Tim vrhunskih stručnjaka

Sad je valjda mnogima jasnije zašto je “Slobodna” gotovo dvije i pol godine pisala o problemu nepostojanja angiografske dvorane u Splitu, od kada se pokvario bivši “Shimadzu” uređaj i zbog čega su dr. Darko Duplančić, bivši ravnatelj KBC-a Split, dr. Kolja Poljak, sadašnji sanacijski upravitelj, dr. Stipan Janković, bivši šef splitske radiologije, i dr. Ante Buča nastojali da se Splitu što prije kupi novi angiografski uređaj. Ovom uređaju sada gravitira oko milijun stanovnika iz Splitsko-dalmatinske i okolnih županija, BiH, te turisti kojih ima sve više.

Ivica Marković
foto: Duje KLARIĆ / CROPIX

Zahvati kraći i uspješniji

Jedan operativni zahvat normalnim putem na puknuću aneurizme traje oko osam sati, jako je naporan, kako za pacijente, tako i za vaskularnog kirurga koji ga radi i, nažalost, često završava smrću. Dok zahvat na puknuću aneurizme u angiografskoj dvorani traje najviše do dva sata, minimalno je invazivan i postotak preživljavanja mu je kudikamo veći negoli kod običnoga operacijskog zahvata.
Naslovnica Split