Dalmacija Split

dr. Viktor Simončić na tribini u splitu

Ugledni ekolog: Kako ćemo riješiti problem smeća kad je svatko protiv nečega?

dr. Viktor Simončić na tribini u splitu
Rješavanje problema postupanja s komunalnim otpadom predstavlja goruću temu za Split i Dalmaciju, rekao je dr. Viktor Simončić, ugledan stručnjak za ekologiju na tribini posvećenoj okolišu i održivom razvoju koju je organizirao Nacionalni forum.

- Beču je trebalo 15 godina da uvede reda, a mi bi preko noći postali zemlja koja najbrižnije postupa s otpadom. Pri tom se nude rješenja koja nisu održiva. Evo sada se ljudima nudi nekoliko kanti za odvajanje otpada, jedna za plastiku, druga za papir, treća za biološki otpad. Ali to nema smisla ako mi nemamo sortirnice jer u plastici se uvijek može naći papira i biološkog otpada, no i dalje se ustrajava na tom rješenju - rekao je dr.Simončić, navodeći da su najprije na nivou države bila 22 Centra za zbrinjavanje otpada, sada ih je u planu napraviti 11, ali ni te lokacije, kaže Simončić, nemaju nikakva opravdanja.

Primjerice, u neke će trebati prevoziti odpad na udaljenosti veće od 200 kilometara. Tko će to financirati, pita se taj stručnjak i savjetuje da se na Karepovcu već sutra počne s obradom otpada i smanje količine smeća na deponiju.

Također, savjetuje da se razgovara i s cementarom, jer u svijetu cementare skoro polovinu energije koriste iz otpada (gume, ulja, plastika...), ali to nije slučaj u Hrvatskoj. Kod nas se, kaže taj stručnjak, uvijek jave glasovi da je to štetno, iako takvo riješenje imaju zemlje koje vode i najveću brigu o okolišu u Europi: Švicarska, Austrija, Njemačka...

- Političari u Hrvatskoj govore narodu ono što bi oni željeli čuti, izbjegavaju Rješavanje problema po sindromu "NIMET" - Not In My ElectionTime - ne za mog mandata. Zapreke nalazimo i kod ljudi koji žele rješenje, ali kažu: Ne u mom dvorištu. Također, Zeleni žele čisti okoliš, ali ne bi ništa konkretno napravili, a imamo i one koji su protiv svega. Građane treba kvalitetno informirati i onda će prihvatiti kvalitetna rješenja, a mediji trebaju pružiti potporu projektima. Novine daju prostora svima onima koji su protiv iz bilo kojeg razloga, oni dobiju najveći dio medijskog prostora i stvara se negativna slika – rekao je između ostalog dr. Simončić.

Reakcije iz publike su bile prilično živopisne, a dominiralo je nezadovoljstvo politikom koju provodi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Pa je tako bivši gradonačelnik Splita prof.dr.sc. Jakša Miličić istakao da sadašnja vlast nema ni viziju ni sposobnost da sredi stanje s otpadom.

S.J.TOMAS
Naslovnica Split