Dalmacija Split

predavanje u splitu

"Postoje mitovi o postizanju ravnoteže između posla i majčinstva"

predavanje u splitu
Mogu li roditeljstvo i karijera zajedno, pitali su se u sklopu istoimenog predavanja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu nazočni (bolje rečeno, nazočne) u publici slušajući predavačicu, profesoricu psihologije Sandru Čanić.

Riječ je o jednom iz ciklusa besplatnih predavanja pod zajedničkim nazivom Male tajne roditeljstva, koja se provode uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, a u organizaciji Kluba trudnica i roditelja Split.

O jednostavnim, ali 'životnim' primjedbama na temu (ne)zaposlenja i roditeljstva – nešto više majčinstva – došle su slušati mahom mlade mame, koje su se prepoznale i na neki način solidarizirale u tegobama usklađivanja iskonske roditeljske dužnosti i posla koji im egzistenciju znači.

- Obraćam se nešto više ženama jer se one u usklađivanju ovih obveza susreću s više izazova, a to je moderna riječ za problem – pomalo trpko se našalila predavačica Čanić, koja je pristupačnim rječnikom iznijela neke veoma lucidne primjedbe.

- Postoje mitovi o postizanju ravnoteže između posla i majčinstva, poput onoga da svaka žena bez obzira na to koliko zarađuje mora sama kuhati i peglati svaki dan ako želi biti 'prava majka'. To je mit koji ženu čini nesretnom, a možda to ne mora biti – ukazala je Čanić, te podsjetila na sve zahtjevniju ulogu žene od koje se očekuje ravnopravan rad kao kod muškaraca uz počesto nižu plaću.

Tijekom pomalo feministički obojenog predavanja također je skrenula pozornost i na sve brojnije jednoroditeljske obitelji (majka i dijete u prvom planu), sve prisutniji problem nezaposlenosti i popratni pad standarda koji se, dakako, nepovoljno se odražava na obitelj, te niz drugih egzistencijalnih životnih situacija na zadanu temu.

Lenka GOSPODNETIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Naslovnica Split