Dalmacija Split

festival znanosti

Mladi znanstvenici 'pretvarali' vodu u vino, puštali duha iz boce...; Trećašica Nada: Dokazali smo da je knjižara Morpurgo najstarija u Europi

festival znanosti
Da kemija i fizika mogu biti (jako) zabavne pokazali su svijetu i narodu osnovnoškolci i srednjoškolci na četvrtoj Smotri pokusa i istraživačkih radova učenika u okviru Festivala znanosti, održanoj u velikoj dvorani FESB-a. Smotra nosi naziv „Budi i ti znanstvenik“ i to je ime zavrijedila. Najmlađi su, naime „pretvarali“ vodu u vino, puštali duha iz boce, naučili nas kako je jednostavno (i moguće) uraditi mikroskop u kućnoj radinosti.

Petaši iz OŠ Split 3 od matematike su učinili igru. Da budemo precizniji – tri igre, jedna se zove „Utrka“; druga „Eiffelov toranj“ i treća „Koji je razlomak veći“. Pojasnila nam je mentorica Zorica Jerčić kako se računajući igrač pomiće po ploči, onaj koji uspije doći do cilja kao nagradu dobija bombon ili čokoladicu, po vlastitom izboru.

- Znati izračunati nešto je pravi gušt! U igri si opušteniji, pa su ti i rezultati bolji, lakše se tako uči, veli nam Luka Zorčić, jedan od malenih matematičara.

Ekipa iz Prirodoslovno tehničke škole Split, sve redom maturanti, u bocu uliju etanol, pa uz pomoć najbičnije pumpe za gume na biciklu – zbog promjene tlakova izazovu eksploziju. Bum! Etanol se iz tekućeg preobrazi, ko čudom, u plinovito stanje. Tea Šušnjara, Andrea Ardizzone, Ela Mateša i Antonija Prakljačić, uz budno oko mentorice Mirjane Župa, pokazale nam i famoznu pretvorbu iz vina u vodu i obrnuto. Nema tu, naravno, nikakvoga vina, ali zato ima fenoftaleina i vode, koji u dodiru sa kiselinom izgubi boju, a dobije ljubičastu čim se poljubi sa lužinom. Iz jedne epruvete i drugi, pa tekućina čas ljubičasta, čas boje nema, pravo čudo.

Red je i da vas upoznamo sa Martinom Krželj, tek joj je trinaest, a sedmi razred dovršava u OŠ Mihovila Pavlinovića u Podgori. Martina je sama, kod kuće, „sklepala“ mikroskop.

- Jednostavno je to! Treba imati dva plastična čepa, oni glume mali i veliki vijak, potom komad pleksiglasa, dva čavla i leću iz običnog lasera, a taj se nađe na većini privjesaka, sve je to Martini „šala mala“, a mi u čudu gledamo kako na taj improvizirani uređaj prislanja mobitel i – na zaslonu se pojavi pravi, pravcati mrav.

Ne sitan, nego, onako XXL verzija.

- Na internetu postoje upute za izgradnju mikroskopa, šapuće nam Podgorka.

Nedaleko nje ekipa iz OŠ Spinut napravila cijelu znanost od – kumpira. Raščetvorili ga i pokazuju što je to „turgor“.

- Turgor?!, čudimo se mi, pitajući gdje je „pomfrit“.

- To je hidrostatski tlak u biljnim stanicama, čudi se pak našem neznanju „šestaš“ Branimir Selak.

Njegova mentorica Ljiljana Kodrić pažljivo sluša što mladi znanstvenik veli. A govori samo tako. Pojašnjava nam kako se tlakovi uvijek vrte u krug i idu tamo gdje im je lakše, pa je krumpir u vodi nabubrio, a onaj u šećernoj otopini se smanjio i smekšao. Umjetnici iz Škole likovnih umjetnosti Split silno su željeli biti dijelom Festivala znanosti, ali oni ne uče ni matematiku, ni fiziku, ni kemiju...

- Mi smo se bavili pravim znanstvenim radom, koristeći sve metode istražili smo jeli knjižara Morpurgo najstarija u Europi, koja kontinuirano posluje već 150 godina, veli nam strpljivo Nada Mandić, treći razred.

Profesorica Vanja Škrobica kima glavom. Jesmo, imamo najstariju knjižaru u Europi. A mi dalje odšetali do cura iz OŠ Lučac, koje su se poigrale feromagnetskom tekućinom, pa povlačeći magnete u blizini izvode prava, pravcata čuda.
Važnu su lekciju naučili i medicinari iz Zdravstvene škole, pozabavili su se kristalima, dobro ih proučili i saznali:

- Nije bitan samo vanjski izgled, već unutarnja bogatstva. Kristal ne služi samo za ukras, već i za liječenje, kazuju nam Ena Kuliš i Angela Beljan.

Piše Milena Budimir
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX
Naslovnica Split