Dalmacija Split

Amorella - ponos škvera slavi dvadeseti rođendan

Jeste li se ikada zapitali zašto publika više kupuje novine koje se, do zadnje depilirane dlačice, bave upravo kokoškama kao što su sestre Hilton i gotovo ničim drugim?

Na današnji dan, prije ravno dvadeset godina, u splitskom je brodogradilištu svečano obavljena primopredaja čuvenog putničkog broda “Amorella”, koji su škverani, uz još tri čelične sestre blizanke, izgradili za finski “Viking Line”.

Te davne 1988. godine, cijeli grad živio je sa škveranima i čekao dan kad će “Amorella” kliznuti u more. “Slobodna Dalmacija” o tomu je danima pisala, te na prvim stranicama donosila spektakularne slike.

Građani su se tada divili golemom brodu od 170 metara dužine, širine trideset i pedeset metara visine, koji je u svoja ogromna čelična njedra primao gotovo dvije i pol tisuće putnika i, za tada impresivnih, više od četristo vozila.

Još uvik tuče more

Raskošne kabine, konferencijske dvorane, butige, barove, dječje igraonice, restorane i kasino - škverski su inženjeri ugradili u ponos splitske brodogradnje.

Snažni feribot i danas tuče more sjevera Europe, jednakom snagom kao i kada je i prvi put zaplovio.

Podsjetimo, te godine ugledni američki “Maritime Reporter & Engineer News” elegantnu je “Amorellu”, bez puno razmišljanja, proglasio “najsjajnijim brodom” godine. Bila su to zaista lijepa vremena...

Piše denis krnić
Snimio Nenad mogić


 

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last