Dalmacija Split

sjednica senata

Rektor Pavić: Restoran na Kampusu do početka akademske godine

sjednica senata
Do početka iduće akademske godine u novom bi studentskom domu na Kampusu mogao konačno biti otvoren i restoran.

Tako je na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu najavio rektor prof. dr. Ivan Pavić. Kako je pojasnio, o tome je bilo riječi na nedavnom sastanku u resornom Ministarstvu, a novac bi se trebao namaknuti iz sredstava Europske investicijske banke.

Što se tiče dokumentacije, tu ne bi trebalo biti problema, jer su kuhinja i veliki restoran predviđeni u domu, ali nije bilo novca, čak 12 milijuna kuna, za nabavku skupocjene opreme.

A ta nova studentska menza na Kampusu je, potvrdila nam je i Gordana Raos, direktorica Studentskog centra, već i sada prijeka potreba jer tamo postoje svega tri restorana i često se stvaraju veliki redovi.

Zna se dogoditi da studentima pauza između predavanja bude prekratka da bi dočekali red na ručak, a problem se povećao nakon što je početkom ove akademske godine uselilo 600 novih korisnika u dom.

Međutim, sustav studenstke prehrane na Kampusu mogao bi potpuno kolabirati kada se na jesen konačno dovrši Mamutica, zgrada triju fakulteta koji zajedno imaju čak pet tisuća studenata.

A prema izjavi prorektora prof.dr. Tomislava Kilića, izgradnja Mamutice posljednjih dana ide dobrom dinamikom i ovoga puta bi zadani rok useljenja, početak nove akademske godine, mogao biti ispoštovan. Baš zato je izuzetno važno da se iznađu financijske sredstva za opremu tog restorana.

U međuvremenu se finaliziraju pripreme za uređenje kafića u južnom tornju novoga doma, a rektor je kazao i kako je Medicinski fakultet odlučio iz vlastitih sredstava opremiti restoransko-ugostiteljski objekt u svojoj zgradi C, jer studenti sada imaju na raspolaganju neuvjetan kontejnerski objekt.

Inače, sjednica je započela primjedbama na račun zapisnika s lanjske sjednice i to zato što su neki od članova Senata kazali kako nije točno i vjerodostojno prenešeno ono što je bilo rečeno na Senatu.

Prof. dr. Anka Golemac je pritom posebno apostrofirala točku koja je govorila o donošenju Pravilnika o sprječavanju nepotizma, dok je prof.dr. Srdjan Podrug imao primjedbe na dio zapisnika koji je govorio o pokretanje postupka za donošenje izmjena i dopuna Statuta.

Uglavnom, nakon povuci-potegni rasprave prihvaćen je kompromisni prijedlog prof.dr. Stipana Jankovića. A Jankovićev prijedlog je slijedeći: osnovat će se Povjerenstvo za izradu nacrta izmjena i dopuna Statuta Sveučilišta u Splitu (a kako bi se on uskladio s novim zakonima i dao na javnu raspravu svim sastavnicama) na čijem će čelu biti prorektor prof. dr. Dragan Bolanča, a ostali članovi prof. dr. Jozo Čizmić, prof. dr. Alen Harapin, prof. dr. Snježana Tomić, prof. dr. Srđan Podrug, Gordana Raos i Ante Bačić.

Povjerenstvo će se posebno pismeno očitovati o odredbama koje propisuju izbor rektora. Kako smo već pisali, dvoje kandidata za rektora, obojica s Medicinskog fakulteta, su u kumulativnom radnom odnosu, pa nemaju formalne uvjete za kandidaturu.

Uglavnom, Senat bi odluku o izmjenama Statuta trebao donijeti do 20. ožujka, kada je zakazana sjednica na kojoj bi se trebala donijeti odluka o pokretanju postupka za izbor novog rektora.

Senat Sveučilišta je dao suglasnost za raspisivanje natječaja za akademsku 2013./2014 godinu na poslijediplomski sveučilišni studij Istraživanje u edukaciji u području prirodnih i tehničkih znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te Primijenjene znanosti o moru na Sveučilišnom odjelu za studije mora.

Potvrđen je i izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju prof. dr. Hrvoju Kačeru s Pravnog fakulteta te prof. dr. Draženu Živkoviću i prof. dr. Maji Štuli (prvi izbor) s FESB-a.

Piše Diana Barbarić
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Split